logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Bull Goose Rooster - Watermelon Slim & The Workers
(Northern Blues NBM0064)

Tekst: Wil Wijnhoven

watermelon slimMet ieder nieuw album dat Watermelon Slim & The Workers uitbrengt vraag je je af met wat hij nu weer op de proppen komt. Muzikaal gezien is hij vaak een verrassing en soms ook wel onvoorspelbaar met wat hij komt. Hij is de eenvoud zelf, de man van de straat, de persoon die van alles heeft meegemaakt. Dat alles merk je wel aan zijn doordringende muziekstijl die hij op “Bull Goose Rooster” laat horen. Het album dat opgedragen is aan alle klokkenluiders en met name aan Bradley Manning maar ook aan zijn eigen backingband ‘The Workers’.

Dat Watermelon Slim een sociaal iemand is merk je al direct aan het aantal nummers dat op het album staat. Maar liefst zestien nummers heeft hij hierop verzameld, dus je krijgt zo bezien waar voor je geld.
Maar muzikaal zit dit album ook strak in elkaar en wordt alles uit de kast getrokken om het maximale te bereiken. En dat levert bijzonder fraaie staaltjes muziek op waarbij enkele zeer opvallende stijlen. Zijn kenmerkende zang en slide spelen daarin een grote rol.

En wat hij aan nummers uit de hoge hoed tovert grenst tegen het artistieke aan zo is het nummer: ‘Over The Horizon’ een nummer dat je gerust zou kunnen gebruiken in een musical ala West Side Story. Buiten de piano en de zang van Watermelon Slim vind ik het inzetten van zangeres Danielle Schnebelen een meesterlijke zet. Zij voegt met haar stem iets toe dat het nummer nog voller laat klinken. De mix van roots, blues en country op: ‘A Wrench In The Machine’ verwerkt als een uptempo nummer zorgt ook voor een speciaal geluid. Wel het kenmerkende ‘Watermelon Slim’ geluid maar toch lijkt het op iets nieuws.

Ook sterk is Watermelon Slims harpspel dat hij met de regelmaat van de klok voorbij laat komen. Vooral in zijn interpretatie van ‘I’am A King Bee’ wordt dat tot in de puntjes uitgewerkt. En dat slide van hem op zijn platliggende gitaar is een genot om te horen. Je komt het in diverse nummers tegen maar op ‘Blue Freightliner’ is het positief overheersend aanwezig.
Je zou zo natuurlijk alle zestien nummers wel kunnen gaan beschrijven maar eerlijk gezegd is dat overbodig. De kwaliteiten van de man met zijn band aangevuld met enkele gastmuzikanten is hoog en dat hoor je in iedere song weer terug. Het is alleen een kwestie van smaak of je het wat vindt of niet? Gevraagd naar mijn mening luister ik graag naar Watermelon Slim & The Workers gewoon omdat het goede muziek is van muzikanten die weten wat er in het leven te koop is en dat weten te vertalen in hun muziek. De variatie die hierdoor ontstaat maakt een album als dit heel spannend.