logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Further On Up The Road - Van Dyck Inc.
Starfish Music

Tekst: Wil Wijnhoven

Van DyckDe band komt uit Duitsland maar met hun frontman Jan Rietdijk, geboren in Dordrecht, hebben ze toch een Nederlands tintje. Al enige tijd timmeren zij vooral in Duitsland flink aan de bluesweg met hun band Van Dyck Inc. Na: “Gimme Your Change” en het veelbelovende album: “Cruisin” brengen ze met “Further On Up The Road” hun derde album uit. Vergeleken met “Cruisin’” wordt de lat met hun recente album een stuk hoger gelegd.

Tien nummers heeft de band verzameld waarvan twee stuks uit eigen ‘mouw’ komt. De overige nummers zijn covers van onder meer John Hiatt; Van Morrison en Tony Vega. En met die keuze is totaal niks mis mee, integendeel zelfs, ze worden verdomd fraai ge├»nterpreteerd.

Het album opent met ‘Dear Sweet Goodness’ van Tony Vega Band, terwijl het origineel echt bluezy klinkt, heeft deze uitvoering een tikkeltje country meegekregen. Misschien dat het ook ligt aan de zang van Jan Rietdijk. Die overigens een heel fraaie zangstem heeft en op dit album laat horen dat zijn stem geschikt is om de blues te zingen maar zeker ook country. Maar in vergelijking met het origineel kan ik gerust zeggen dat deze uitvoering net zo mooie klinkt.
“Hard Time”, een eigen nummer, heeft dan toch meer blues in zich en ondanks de titel en de tekst klinkt het toch wel opgewekt. Mede ook door de slide gitaar bespeeld door Werner Willms en piano van Dietmar K├Ânken. Direct maar door klikken naar het tweede eigen nummer ‘It Ain’t Easy’ om te luisteren hoe dat klinkt. Dat klinkt net zo sterk als ‘Hard Times’. De combinatie tussen vooral piano en slide is heerlijk om te horen voeg daarbij de zang van Jan en de drums van Dieter Winge dan moet naar mijn idee dit de sound zijn van Van Dijck Inc. Daarom vind ik het eigenlijk wel jammer dat er niet meer eigen werk op “Further On Up The Road” staat.
Echter de gekozen covers maken ook veel goed daarbij wil ik met name ‘Into The Mystic’ aantippen. Het is een song uit 1970, geschreven en gezonden door Van Morrison met zijn toen al herkenbare sound. Van Dyck Inc. doet het hier dunnetjes over en eerlijk is eerlijk ze doen dat meer dan verdienstelijk. Jan Rietdijk heeft een klank in zijn stem die, net zoals bij zijn voorbeeld, iets extra’s aan het nummer meegeeft. En mede door de band wordt dit nummer ook voortreffelijk gecoverd.

Om werk van John Hiatt op een goede manier te spelen moet je van goeden huize komen. Dat brengt toch wel gevaren met zich mee om dit te coveren omdat John Hiatt een bepaalde rauwheid in zijn stem en muziek heeft. Dat rauwe randje mis ik hier een beetje, dat is in dit geval dan geen minpunt omdat de mannen het nummer goed vertolken. Ik heb het vergeleken met het origineel en je kunt het er gerust naast leggen.
Soul met bluesinvloeden, onder die categorie valt bij mij het nummer: ‘The Jealous Kind’ geschreven door Robert Guidry en bekend geworden door Ray Charles. Het slowblues nummer ‘The Jealous Kind’ is een heel mooi en gevoelig nummer zoals Ray Charles het uitvoert en Van Dyck Inc. dat ook doet.
Afsluiten met een swing jump nummer is altijd wel leuk zeker met een uitvoering van ‘Sweet Serenity’ is dat het geval.

“Further On Up The Road” is een album met een goed gekozen selectie aan covers aangevuld met twee eigen werken. De muziek en gekozen nummers bevallen me uitstekend. Met plezier draai ik dan ook regelmatig enkele songs van dit album.