logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Elsewhere Bound - Tiny Legs Tim
SMT-013

Tekst: Paul Scholman

Tiny Legs TimDe cd-cover van de verse plaat van de Belg Tiny Legs Tim, die voor mij opengeklapt ligt had wellicht beter een ouderwetse langspeelplaat kunnen zijn. Dat is niet bedoeld als een gegeven paard in de bek kijken, maar om de figuren beter te kunnen bekijken die om het bed op de hoes staan getekend te bekijken. Deze karikaturen zouden je slapeloze nachten kunnen bezorgen. Skulls, vreemde maskers, een uil, en ik vermoed Tim midden staand midden op zijn bed met een gitaar en doet vermoeden dat hij slapeloze nachten heeft.

Van deze plaat hoeft hij geen slapeloze nachten te hebben zo blijkt bij de eerste tonen kan ik u vast verklappen. Was zijn vorige plaat op meer akoestische leest geschoeid, kunnen we deze plaat scharen onder ‘met volledige bandbezetting’: Tiny Legs Tim: gitaar en zang; Tom Callens: blazer arrangementen, bariton en tenorsax; Mark De Maeseneer: tenorsax; Marie-Anne Standaert: trompet; Yves Fernandez: trompet; Luc Vermeir: piano; Steven Troch: mondharmonica; Filip Vandebril: bas/contrabas; Amel Serra García: percussie; Frederik Van den Berghe: drum.

Tiny Legs Tim, TLT is zo langzamerhand doorgedrongen tot het rijtje niet meer weg te denken bluesnamen uit de lage landen. Zijn oeuvre is inmiddels veelzijdig te noemen, er is geen plaat hetzelfde, gelukkig. Deze plaat is live opgenomen waaruit je kunt concluderen dat Tim een stelletje topmuzikanten heeft opgetrommeld om hun ding te doen als je de plaat lekker stevig uit je speakers laat stromen.

Raakvlakken genoeg “In The Morning’ doet mij denken aan het uptempo ‘In The Morning’ van de Heritage Blues Orchestra, het is wat zwoeler en meer lazy uitgevoerd maar staat als een huis, met op de achtergrond Steven Troch zijn harp. ‘The Lovin’ Kind’ blinkt uit met vette saxen en gitaren die met elkaar lijken te praten. Begeleid onder een vette groove en gezang van Tiny Legs. Stilstaan is geen optie. Als je bedenkt dat deze plaat verder is opgenomen zonder overdubs en eigenlijk zo op cd is gekwakt als ik het zo oneerbiedig mag zeggen dan is dat uitstekend te noemen. Tim zijn zang is kenmerkend te noemen, met een Amerikaanse knauw erin zonder dat het imiterend lijkt.

We kunnen nog hele volzinnen opschrijven, maar deze plaat is melodieus, is pakkend, staat als een huis en komt bij mij vast op de bovenste plank te liggen voor als iemand om een lijstje gaat vragen eind dit jaar. Ik hoop dat Tim er een promotietoertje aanvast knoopt door de lage landen met deze muzikanten.

  1. Elsewhere Bound
  2. One More Chance
  3. Still In Love
  4. In The Morning
  5. Nowhere My Home
  6. The Lovin’ Kind
  7. Don’t Be Sorry
  8. The Game
  9. New Place
  10. I Ain’t Ready