logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

The Soul Of The King –The BB King Blues Band
RUF 1268

Tekst: Bert Lek

BB King Blues BandIn dertien nummers gedenken (oud)leden van de King band Riley (Blues Boy)
De namen van James “Boogaloo” Bolden, trompet, neef Walter King, sax, herken ik gelijk als de mensen, die van de laatste King band deel uitmaakten. Trompettist Raymond Harris zou ooit deel van de band uitgemaakt hebben. Echter in het bekende BB King Albert & Freddy blauwe stencil boekje kom ik hem niet tegen. Bassist Russell Jackson uit de band van 1979-1986. Herman Jackson was de laatste drummer van King (2013-2014) Terwijl Eric Demmer op sax, Darrell Lavigne achter de keys, Lamar Boulet, trompet, Wilbert Crosby, Brandon Jackson, drums en Raymond Harris, trombone nooit deel uitmaakte van de band. Maar wel top muzikanten zijn met een mooie staat van dienst in vooral de jazzwereld.
De opnamen gingen niet zonder slag of stoot.

Zanger Tito Jackson, inderdaad broer van Michael Jackson toerde met de band en zou mee doen met de cd opname. Echter door onbekende reden is hij hier niet op terug te vinden. Op het album zijn vier nummers, die BB King ook opnam.
In ‘Sweet Little Angel’ neemt Kenny Neal de zang en de gitaarsolo voor zijn rekening. Dat doet hij niet onverdienstelijk. Hoewel zijn stem wel erg hees is.

Diunna Greenleaf zet een rauwe uitvoering neer van ‘There Must Be A Better World Somewhere’, met een heerlijke sax solo van Eric Demmer.
‘Paying The Cost To Be The Boss’ was een van BB’s favoriete songs, hier wordt het gezongen door Mary Griffin en Taj Mahal. Helaas klinkt de stem van de laatste als schuurpapier.

‘The Thrill Is Gone’ is de verassing van dit album met youngster Michael Lee op gitaar en zang. Wat een geweldige stem heeft hij en zijn gitaarspel is ook niet misselijk. Michael werd vorig jaar ontdekt tijdens de Voice in Amerika, die hij overigens niet won.
Russell Jackson draagt vier stukken bij.  ‘Irene, Irene’, ‘Low Down’, ‘Taking Care Of Business’ en ‘Becoming The Blues’
Russell is een geweldige bassist, maar een geen grootste zanger. ‘Low Down’ heeft een heerlijke New Orleans groove. ‘Taking Care Of Business’ lijkt erg veel op ‘That’s The Way I Like It’ van KC & The Sunshine band. ‘In Becoming The Blues’ vormt hij een duet met Diunna Greenleaf. Hier hoor je een lekkere harmonicasolo van Kenny Neal.

Nooit geweten dat trompettist en “danser’ James “Boogaloo” Bolden nummers schreef en kon zingen. In ‘Hey Pretty Woman’, ‘Here Today, Gone Tomorrow’ en ‘Pocket Full Of Money’ laat hij dat horen en niet onverdienstelijk.
Het nummer Regal Blues, is genoemd naar de bekendste en volgens vele BB’s beste plaat uit 1965. Hier vertolkt Joe Louis Walker de hoofdrol met zijn op BB Kings gitaarspel en ruige stem.
Een aardige cd met enkele mooie hoogtepunten.