logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Flyin’ Home From Memphis – The Mighty Mojo Prophets
(Delta Groove Music DGPCD0160)

the-mighty-mojo-prophets‘Straight out of the heart blues’ zo zou je de muziek van deze band kunnen omschrijven. Met een mix van Chicago en Memphis blues, swing, jump, roots en country ontwikkeld zich een warme sound. Het album wordt afgeleverd met dertien songs stuk voor stuk uit de mouw geschud van Mitch Dow en Tommy Eliff.
Dit duo dat de grondleggers van de band zijn hebben zich versterkt met een uitgebalanceerde groep muzikanten die uiteraard reikt van drums tot en met blazers toe. En dat laatste voegt in de blues nogal veel toe zoals je ook op enkele van hun nummers zult horen. Als je het nummer ‘California’ beluisterd zal je tot de ontdekking komen dat het nummer veel wegheeft van Louis Jordans ‘Caledonia’.

‘Sweetness’ waarmee het album opent is een song dat opgesmukt wordt met een lekkere harp, gespeeld door: Alex Woodson’. Maar het meest kenmerkende is misschien toch wel de stem van Tom Eliff die van achteruit zijn keel een diep warm stemgeluid produceert.
De slide, gespeeld door Mitch Dow klinkt prachtig op het nummer ‘The .45’ en dat in combinatie met de stem van Tom Eliff en de harp van Alex Woodson zorgt voor een spannende bluestrack. 

En zoals gezegd het swing/jump nummer: ‘California’ heeft veel weg van de destijds als rock and roll betitelde ‘Caledonia’. Een goede mix van ritme en blazers zorgen voor uptempo die het nummer de juiste ‘noot’ meegeven.

Op het 5.57 minuten durende ‘Remember Me’ laat de band ook horen hoe klein en intens ze de blues kunnen spelen. Een ballad die gaat over een verloren liefde en zowel muzikaal als tekstueel volledig tot uitdrukking wordt gebracht.

‘Strong Medicine’ is een nummer dat me weet te boeien door zijn opvallende intro op drums en de slide. Een bonkig ritme dat me doet denken aan de sound van Bo Diddley en zelfs op doet denken aan het nummer ‘Bo Diddley’. Maar dat maakt het nummer er zeker niet minder om.
Het met country invloeden geschreven nummer ‘She’s Gone’ doet me in vergelijking met de overige songs niets. Heeft naar mijn idee niets toe aan het geheel. Maar het is zoals de band zelf zegt dat ze bluesstijlen willen spelen. Daarbij hoort ook een nummer dat enige country invloeden heeft.
Een ander opvallend nummer is ongetwijfeld ‘Street Corner Preacher’ waarop je heel goed de orgel hoort. Die hoor je wel op meerdere nummers maar hier is hij toch meer waarneembaar.

“Flyin’Home From Memphis” is een goed in het gehoor liggend album met enkele formidabele songs erop. Vooral de blues gerelateerde nummers zijn pakkend geschreven en gespeeld en weet je dertien nummers lang te boeien.