logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Black Toppin’ – The Cash Box Kings
(Blind Pig CD5150)

the-cash-box-kingsMen neme  een flinke scheut Chicago blues, een lick Delta blues en een vleugje Louisiana Blues en een mespuntje rock ’n roll, mixed dit goed en je krijgt ‘eerlijke blues recht uit het hart’. Alles bij elkaar gebracht door The Cash Box Kings die het geheel muzikaal bijzonder smakelijk weten te verpakken. Eigen werk, covers en traditionals volgen elkaar in hoog tempo op waarmee gezegd is dat de dertien nummers op het album als een sneltrein vaart aan je voorbij scheren.

Elf muzikanten werken op dit album samen, ze wisselen elkaar af of vullen elkaar aan en werken veelal samen in songs. De meeste songs komen voor rekening van Joe Nosek. Hij is niet alleen een goede componist maar heeft daarnaast ook een fraaie stem en speelt verduiveld goed de bluesharp.  Vooral dat laatste komt op ‘Oscar’s Jump’ uitstekend tot zijn recht. Net zoals het daaropvolgende ‘My Tinai’ waar hij de harp weer in de spotlights zet.

Met ‘Money, Marbles & Chalk’ en de klagende stem van Oscar Wilson lijkt het of we terug gaan naar het verleden. Lekker ‘ouderwets’ klinkende en zeurderige blues ondersteund door piano en harp zorgt voor de juiste ondertoon.

Wat te denken van Willie Dixons ‘Too Late’ met weer die voortreffelijke harp van Joe Nosek en de zang van Oscar Wilson. Zij zijn in dit nummer toch wel de bepalende factor zonder daarbij de overige muzikanten te kort te doen. Want gitarist Joel Paterson doet ook een aardige duit in het zakje.

Iets naar mijn smaak is ‘Walkin Blues’, een traditional die opent met een heerlijke slide en steevast in het nummer ter hand wordt genomen.
Dan is ‘I Don’t Wanna Fight’ een nummer van een heel andere orde. Een rock ’n roll getint swingjump bluesnummer waarop we Joe Nosek ook horen zingen. Een vlot deuntje die je doet denken aan de roerige jaren zestig.  

Met ‘om Cat Blues’ landen we weer op onze bluesbeentjes en zet het klagende stemgeluid van Oscar Wilson ons weer terug in de delta.

‘Run Run Run’ kennen we allemaal wel van The Velvet Underground en geschreven door Lou Reed. The Cash Box Kings hebben het nummer intact gelaten. Bij het beluisteren van dit nummer heb ik hetzelfde gevoel als bij het origineel. Het enigszins psychedelische popdeuntje als ik het zo oneerbiedig mag zeggen komt in zijn huidige vorm terug, misschien iets met een meer bluesy feeling. Maar toch… het doet me toch gewoon denken aan The Velvet Underground.

“Black Toppin” is een sterk album met hier en daar enkele uitschieters en misschien ook wel verrassingen. Daarmee komt het album ruimschoots boven de middenmaat uit wat heet middenmaat. Het is gewoon een top-album met fraaie nummers die meer verdient dan middenmaat.