logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Made Up Mind - Tedeschi Trucks Band
(Sony Masterworks)

Tekst: Ton Wanten

Tedeschi-Trucks-BandDeze derde release van de band rondom T&T (Derek Trucks & Susan Tedeschi), overdondert minder dan de eerste twee: De eerste release was ronduit “Flabbergasting” (Revelator) de tweede een Live album (de dubbelaar Everybody’s Talking) , gebaseerd op het eerste met als uitschieter “Midnight in Harlem” een master piece geschreven door Mike Mattison die voor dit nieuwe album de liner notes voor zijn rekening neemt.

Daaruit blijkt al meteen dat het niet gemakkelijk is een 11 koppige band steeds bij elkaar te krijgen voor de opnames in de “Swamp Raga Studio” in de woonplaats van Derek en Susan in Jacksonville, Florida.
Hoewel “Made Up Mind” minder verrast dan de eerste release, is dit een waanzinnig album: gevarieerd samengesteld met blues, roots en blue eyed soul muziek.
De titelsong staat als eerste geprogrammeerd op het album: Made up Mind komt heerlijk binnen en doet even denken aan de tijd dat Susan Tedeschi samenspeelde met Sean Costello. Een lekkere blues rock song, iets beschaafder dan haar tijd van “Rock Me Right”!
In dit lied laat Tedeschi horen dat ze qua stem blijft groeien: zuiver, vol soul maar toch heeft ze dat heerlijke “randje” aan haar stem weten te behouden. De slide van haar man Derek Trucks doet meteen denken aan de Allman Brothers Band…. Onvoorstelbaar goed!

“Do I Look Worried” geeft me meteen een kippenvel moment: de eerste piano akkoorden doen sterk denken aan oude opnames van Muscle Shoals. John Leventhal (Country gitarist en echtgenoot van Rosanne Cash) heeft al schrijvende zijn bijdrage geleverd en neemt een deel van de gitaar partij voor zijn rekening: een beauty van een lied, wat me af en toe doet denken aan Delaney and Bonnie!

Met “Idle Wind” slaat de band de Roots/Americana kant in. De dwarsfluit van Kofi Burbridge als tegenhanger van het slide werk geeft een apart karakter aan dit lied. In “Idle Wind” is goed te horen dat Trucks zich bedient van invloeden uit het verre Oosten.
“Misunderstood” geschreven door Sonya Kitchell en Eric Krasno, is een Funky lied gelardeerd met Southern Soul. Onderschreven door de geweldige backing vocals van Mike Mattison en de B3 begeleiding van Kofi Burbridge.
De “vintage” intro van “Part of Me” laat al meteen horen dat Doyle Bramhall II mede scribent is van dit lied. Mike Mattison duelleert met Susan Tedeschi in de vocals. Ook dit nummer is doordrenkt van de Swamp sound uit Muscle Shoals en het Stax geluid.

Al bij de eerste keer luisteren is “Whiskey Legs” een van mijn favoriete songs op dit album: Trucks en Tedeschi hebben dit nummer samen geschreven met ex-Jayhawk Gary Louris; en dit resulteert in een blues song met sterke Roots invloeden. Op de een of andere manier doet het me meteen denken aan Tony Joe White. Omdat de blazers hier een pauze krijgen is de song directer zeker gezien het gitaar duel tussen Trucks en Tedeschi!! Heerlijk!!!

Het is bijna traditie dat Tedeschi zingt over de situatie in haar land, ze steekt haar (politieke) mening niet onder stoelen of banken. In “It’s So Heavy” zingt ze over de teleurstellingen van de (recente) ontwikkelingen: “What have we done tot this kingdom……. we proclaim to be the chosen one” Wederom mede gepent door het eeuwige talent Sonya Kitchell en Eric Krasno.
Over de inhoud zou je natuurlijk kunnen discussieren, daar ga ik niet over, het lied staat als een huis en raakt diep!
“All that I Need” vind ik een typisch Tedeschi nummer, de manier waarop haar stem door dit lied “wandelt” is fantastisch, schijnbaar moeiteloos, haarscherp, aantrekkelijk en ja…. Bijna sexy!

Dave Gutter (o.a. Overtones) levert zijn bijdrage aan “Sweet and Low” een liefdeslied waarbij ook weer Eric Krasno (ook wel “Kras” genoemd in zijn jazz/fusion periode bij “Letucce”) net als zijn compaan Adam Smirnoff.
Het lijkt een vreemde combi: Trucks, Tedeschi en drie andere schrijvers van een totaal andere muzikale afkomst.
Toch is “Sweet en Low” waarschijnlijk het meest “soul volle” nummer op dit album. Met schitterende geplande stops en bruggetjes: een juweeltje!

“The Storm” komt binnen zoals de titel van het lied beloofd! Agressieve slide van Trucks, en met behulp van de twee drummers een fantastische intro. Ook hier weer toont Tedeschi haar betrokkenheid. Daar waar ze dat eerder deed met de slachtoffers van “Katrina” doelt ze hier op de verschrikkingen van “Hurricane Sandy”.
Het lied is zwaar aangezet (in de positieve zin van het woord) en zwelt aan gedurende ruim 6 minuten tot een bijna psychedelische toestand, zonder dat het overdreven wordt. Ook in dit nummer voel ik veel verwantschap met de Allman Brothers Band…. Ach ja, Familie!
Een aanrader!
Na dit bijna apocalyptische lied wordt het album afgesloten met een huiskamer sfeer: “Calling Out To You” is intiem. Sluit je ogen en het is alsof Susan en Derek daadwerkelijk naast je bankstel staan te spelen. Weer een product van de heren Krasno en Guttter. De akkoorden progressie is fenomenaal, de zang van Tedeschi is geweldig. Een waardige afsluiter van het album “Made Up Mind”.

Samenvattend: Het album “Made Up Mind” bevat allerlei stijlen maar blijft zwaar beinvloed door de Southern Soul, waar ik al eerder naar verwees: de invloed van Muscle Shoals en Stax is duidelijk aanwezig, dit is mede te danken aan de waanzinnig goede blazers sectie.
De slide gitaar van Trucks en de warme stem van Tedeschi doen de rest, ondersteund door een van de beste ritme secties die we kennen in dit genre. Het is ook geweldig interessant hoe de mede schrijvers hun bijdrage leveren aan dit album. Allen met een totaal andere achtergrond en samenkomend in een geweldige muziek stijl.
Helaas staat er geen kanjer op zoals “Midnight in Harlem” maar een lied als dat komt maar eens in de zoveel jaar langs dus dat is niet erg.

Elke song staat op zichzelf en de combinatie van alle 11 songs van alle 11 muzikanten op dit album maakt dit een CD of plaat die je als liefhebber MOET hebben!