logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Silent Voices - Sunshine Cleaners
Eigen beheer

Tekst: Bert Lek

Sunshine Cleaners Twee weken geleden werd ik door het optreden van deze Zeeuwse formatie in het radioprogramma Bluezy Blues getroffen door de prachtige eenvoud van dit trio.

De Sunshine Cleaners bestaan uit zangeres Jaqueline Heijmans, Sjef Hermans, zang, gitaar en banjo en Geert de Heer, mandoline, gitaar en dobro. De laatste twee namen kennen we als leden van de groep Champagne Charlie. Dit is een van de vele projecten die Sjef voor ogen heeft.

Het gaat om Ditrich Bonhoeffer(1906-1945). Hij was een Duitse theoloog, die zich verzette tegen het naziregime, dat hij vlak voor het einde van de tweede wereld met de dood moest bekopen. Sjef las zijn gedichten en bewerkte die in tien Engelstalige nummers, waarvan de vertaling terug te vinden is in de mooie bijlage van de cd.

Jacqueline opent in ‘The Past’. Wat gelijk opvalt is haar heldere en duidelijk verstaanbare zang en het prachtig invullen van dit nummer door de harmonica van Gait Kromhof, dat hij op meerdere nummers doet. Ook het mooie gitaarspel van Geert komt je tegemoet. Het derde nummer ‘Who Am I?’ is het eerste van zes schitterende duetten van Jaqueline en Sjef. Bijna fluisterend begint de laatste over wie ben ik? Over het laatste uur van Ditrich in zijn cel. Dat prachtige duet tussen hen wordt voortgezet in ‘Silent Voices’, het titelstuk. Ook hier valt de soepele gitaartechniek van Geert op. Zijn vingers gaan dansend over de dobro. Pas in het negende nummer ‘Jonah’ mag Sjef zijn zangkwaliteiten laten horen. In dit nummer gaat het over Jonah, die zichzelf opoffert om de bemanning van een schip te redden. Hij gaat overboord en daarna gaat de storm liggen. April 9, 1945 is het kortste nummer, dat door Sjef geschreven is. Het gaat om wat de nazi’s met Ditrich deden, maar wat ze niet konden bereiken is zijn wil te breken. ‘The Powers Of Good’ is een gospelachtig nummer met wederom Jacqueline in de hoofdrol en op de heerlijke tonen van Geerts slidespel komt er een einde aan dit prachtige album.

Het album is voor € 10,00 te koop bij De Drvkkery in Middelburg. Bestellen via thebigchief37@gmail.com kan ook, dan komt er € 2.61 porto bij of bij de concerten.

Tracks
1.The Past
2.Luck
3.Who Am I
4. Silent Voices
5.Tell Me Who
6.Freedom
7.Kindred Spirits
8.The Promised Land
9.Jonah
10.April 9,1945
11The Powers