logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Live - Sugar Queen & The Straight Blues Band
Record label: Sugar Queen Blues

Tekst: Bert Lek

Sugar QueenDit album werd op 25 januari 2019 opgenomen in evenementencafé Listwaar te Oud-Heverlee, België en bestaat uit tien nummers.
We komen drie nummers: Give Sugar, Wanna Take Your Man en I can’t Wait tegen van haar eerste cd 340 Blues uit 2017 tegen. Alle songs zijn van de hand van Sugar, één in samenwerking met Jean Raven, de ander met Andy Aerts.

Dat is knap van Sugar. Weinige collega’s kunnen dat haar nazeggen. Aan de andere kant, heb je het nadeel dat een aantal nummers in dezelfde toonhoogte wordt gezongen. Het album is opgedragen aan haar familie, die leefden in de bush-bush van Alabama. Een Big Mama, de koningin van de familie, waar alles omdraaide en zij hield van lekker eten, wat ook belangrijk was om haar man te vrede te houden of over de hardwerkende mannetjes, die apart van de familie het geld moesten verdienen en een tijdelijke liefde vonden of er zelfs twee gezinnen op na hielden in ‘Travelling Man’.

De andere nummers draagt Sugar Queen aka Michele Denise op aan haar opa en vooral haar vader. “Nothing’s Gonna Hold Me Back” is het mooiste nummer. Het begint met alleen de bas van Erwin Huigen, die een hartslag moet voorstellen, daarna valt de rest van de band, bestaande uit Andy Aerts en Jean Raven op de gitaren en Thierry Stievenart achter de drums langzaam in. Het nummer gaat over de familieleden James and Creasy. Zij waren als slaaf geboren, maar de laatste overleed uiteindelijk als een vrije vrouw: een prachtig gospelachtig nummer.

Een ander juweeltje is ‘Big Leg Girl” , dat gaat over nicht Dorothy met stevige benen, die paste niet in een van haar ooms auto’s, dus bood de Cadillac van pa uitkomst met als gevolg dat Sugar Queen genoegen moest nemen met een plekje op de achterbank. Het laatste nummer gaat over vader in “Hold Your Drank”. Hij maakte thuis zelfs zijn eigen gemaakte drank (moonshine). Volgens hem een soort wijn, maar het was zo sterk dat je er mee de verf van de muur kon halen. Mama vond het maar niks, net als de muziek van John Lee Hooker, die hij draaide. Dat werkte op haar zenuwen, dus werd dit een lekkere boogie ter nagedachtenis aan pa. Sommige mensen zullen aanstoot nemen aan de vele gilletjes van Sugar Queen in een aantal nummers, maar dat vind ik minder erg. Het symboliseert de energie die zij samen met haar goede bandleden bij ieder concert uitstraalt. Jammer alleen is dat je het “boekje” moet downloaden van haar site, liever had ik het handzamer bij de cd gehad.

 1. Give Sugar
 2.Wanna Take My Man
 3. Big Mama Told Me
 4. Bullock Blues
 5. Twos and Fews
 6. Nothings Gonna Hold Me Back
 7. Travelling Man
 8. I Can‟t Wait
 9. Big Leg Girl1
10. Hold Your Drank