logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

At The Juke Joint - Suburban Sleazy Listening
(Burbcd 108)
 
Tekst: Harm Lutke

suburbanEen cd voor nog géén 5 euro -zoals ik me heb laten vertellen- die vol staat met blues/rock, Southern rock, Americana en een enigszins country getint nummer- is een koopje.
Het uitbrengen van een verzamel cd als ‘At The Juke Joint’ is een slim idee van de platen maatschappij (in dit geval Suburban Records), om naast gevestigde namen nieuwkomers onder de aandacht te brengen.
Boo Boo Davis, Cuban Heels, T-99 en de Shiner Twins behoeven bij de Nederlandse blues en Americana gemeenschap geen nadere introductie, denk ik, maar met namen als Black Bottle Riot, Giant Tiger Hooch en Tenement Kids ligt dat anders, tenminste in mijn geval.
Het zijn vaak verrassende tracks die naar meer smaken, doch zij bieden geen garantie dat een album van de betreffende band volledig vol staat in de stijl van de “teaser” die je op dit album vindt.
Teleurstellingen zijn dan ook niet uitgesloten, maar daar vertel ik niks nieuws.
Op deze verzamel cd tref je geen gepolijste nummers aan maar meer het ruigere, dampende, inderdaad “sleazy” werk dat je in een rokerige, naar verschraald bier ruikende Juke Joint kunt verwachten.
‘At The Jukejoint’ biedt variatie in overvloed. Zo steekt het gruizige ‘Sun’ van T-99 schril af tegen het geluid van Birth Of Joy, waarbij de invloeden van de Doors overduidelijk aanwezig zijn.
Ook zo’n contrast heb je met Boo Boo Davis en Black Bottle Riot, de een rustig en beheerst gezongen, de ander een stamper van jewelste.
Ook de Cuban Heels laten zich niet onbetuigd in het vet slepende ‘You Groove Me’.
The Pignose Willy’s is een Nederlands duo waar ik tot dan toe nog nooit van gehoord had, maar met het rauwe ‘Fuzzbone Slim’ doen ze me nu al verlangen naar Conincxpop in Elsloo, waar zij op 6 juli hun opwachting maken.
Het opzwepende ‘Nothing In This World’ van de Shiner Twins, gaat er bij ook wel in, net zoals het ruige overstuurde geluid van The Backcorner Boogie Band in ‘My Baby Left Me’.
Shaking Godspeed is met ‘Without’ wel het meest opvallende gezelschap op deze cd.
Ik haal er veel experimentele Beatles geluiden uit.
De Tenement Kids daar in tegen hebben best wel een eigen geluid en deinzen er niet voor terug om een koortje toe te voegen aan ‘Diamond In The Dark’.
‘Something For Nothing’ van de Reverend Peyton’s Big Damn Band reken ik tot een van mijn favoriete nummers, een stevige stamper met geraffineerd slidespel.
‘Dancy’ van The Cyborgs is ook weer zo’n apart nummer dat door zijn vreemde opbouw hangen blijft.
Bij de intro van ‘Get High’ denk ik dat Blackberry ‘n Mr. Boohoo ook in deze jukejoint aanwezig zijn. Het nummer heeft die zelfde opzwepende dynamiek waar het Franse duo patent op heeft, doch het blijkt hier om Giant Tiger Hooch te gaan. Ook alweer een prachtige track.
Country blues -of hoe je het ook noemen wilt- is te horen op ‘My Love For Evermore’ van het, naar verluid, Zwitserse, Hillbilly Moon Explosion. Ligt lekker in het gehoor doordat de rauwe stem van de zanger een mooi contrast vormt met die van een lieftallige zangeres, een soort Nancy Sinatra en Lee Hazlewood dus, al is dat misschien wat vergezocht.
Met het instrumentale ‘Texino’ van Automatic Sam eindigt deze prachtige cd, die de prijs van 5 euro meer dan waard is.
De meeste tracks op deze variatierijke cd kunnen me wel bevallen en maken me nieuwsgierig naar meer werk van sommige bands en dat was nou net de bedoeling van de slimme jongens bij Suburban Records.

Bij uitzondering dit keer een tracklist toevoeging: 

 1.  T-99 – Sun.
 2.  Birth Of Joy – Motel Money A Way.
 3.  Boo Boo Davis – Undercover Blues.
 4.  Black Bottle Riot – Exit Spoiler.
 5.  Cuban Heels – You Groove Me.
 6.  The Pignose Willy’s – Fuzzbone Slim.
 7.  Shiner Twins – Nothing In This World.
 8.  The Backcorner Boogie Band – My Baby Left Me.
 9.  Shaking Godspeed – Without.
 10. Tenement Kids – Diamond In The Dark.
 11. Reverend Peyton’s Big Damn Band – Something For Nothing.
 12. The Cyborgs – Dancy.
 13. Giant Tiger Hooch – Get High.
 14. The Hillbilly Moon Explosion – My Love For Evermore.
 15. Automatic Sam – Texino.