logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Kingsville Jukin – Studebaker John’s Maxwell Street Kings
(Delmark 830)

Tekst: Wil Wijnhoven

studebaker john“Kingsville Jukin” is het derde album dat Studebaker John’s Maxwell Street Kings onder de vlag van Delmark uitbrengt.

Met zijn typische en zeg maar gerust, kenmerkende stemgeluid gekoppeld aan zijn gitaarstijl krijg je toch een heel aparte sound voorgeschoteld. Een mooie vorm om onder meer blues te mixen met Rock & Roll maar dan wel in een rauwe en pure uitvoering. In sommige gevallen kunnen de nummers dan wel dik aangezet worden.
Daar neemt de band zestien nummers de tijd voor om zowel nieuwe bluesliefhebbers en puristen te overtuigen hoe mooi ‘eenvoudige en eerlijke’ muziek kan zijn.  
Ik hou wel van zijn typische gitaarstijl een soort, noem het maar, distortion slide. Soms gaat dat wel heel ver door zoals bijvoorbeeld op: ‘Shake Some For Me’ of op ‘Howlin’ In The Moonlight’ .Je moet er van houden dat wel natuurlijk. Maar op dit album maakt hij op vernuftige wijze goed gebruik van deze mogelijkheden. Overigens heeft zijn stem ook veel weg van zijn gitaargeluid. En dat maakt de sound van de band ook zo aanstekelijk en weet je keer op keer wel te pakken.

Je loopt wel het risico als luisteraar dat er een bepaalde mate van verzadiging optreedt.
Waar ik nog meer van gecharmeerd ben zijn de nummers waarop Johan Grimaldi de harp speelt. En dat komt veelvuldig voor in de zestien nummers die op “Kingsville Jukin” staan.
Alle nummers zijn van eigen hand en ik moet zeggen dat er enkele tussen zitten die je gerust als juweeltjes kunt betitelen. Niet zo’n uitgesproken nummers als op zijn vorige release maar toch… Natuurlijk is dat smaakafhankelijk en iedereen zal wel een ander nummer uitkiezen dat hij goed vindt. Maar als ik het afsluitende ‘Bad Gasoline’ beluister met daarin alle muziekinstrumenten  verwerkt wat de band heeft zoals: harp, slide, zang, gitaar, drum maar zeker ook de juiste blues intentie dan is dit voor mij toch wel een juweel.

“Kingsville Jukin” is de moeite waard om in je collectie te hebben. Niet alleen vanwege de pure muziek maar zeker ook om de originaliteit van zijn stijl. En liefhebbers van de bluesharp zullen zeker gecharmeerd zijn van dit album. Want die komt met de regelmaat van de klok voorbij.