logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Big Fish Boogie – Stackhouse
(
Stack records St0001)

Tekst: Huub Houben

stackhouseTwee Jaar is  Stackhouse bezig geweest met het maken van een CD en op 29 september 2013 was het zover; de presentatie van “Big Fish Boogie”.  Heel erg bekend is de groep nog niet, dus wie en wat is Stackhouse?

De band is vernoemd naar Houston Stackhouse, een oude bluesmeester die eerder al invloed had op grootheden van de Chicago bluesscene uit de 40 en 50 jaren,  van wie Robert Nighthawk, Sonny Boy Williamson en Elmore James er enkele zijn. Deze jaren met zijn muziek en muzikanten zijn de inspiratiebron voor de band die bestaat uit enkele ervaren oude rotten,  Willem van Dullemen (gitaar/zang) en Bert Post (drums), (zij speelden nog samen op North Sea Jazz in de Hoochie Coochie Band). Machiel Meijers (zang/harmonica) en Emiel van Pelt (gitaar)  vertegenwoordigen het jonge gedeelte en bassist Fred van Unen houdt de zaak in evenwicht.

En na talloze optredens een eerste CD met veelal eigen geschreven nummers (liefst 9 stuks) aangevuld met 3 covers waarmee ze een eigen invulling geven aan de Chicago sound uit vervlogen tijden.

Veel afwisseling krijgen we te horen na de sterke opener “Sneak Out”. Willem van Dulmen neemt op een “lome” manier de zangpartij over en geeft “Screamin’ and Cryin’’  met harp en slide een heel apart sfeertje. Emile van Pelt schreef het fraaie en instrumentale  “Peltdown” ,en op je eigen nummer mag je je natuurlijk de hoofdrol toebedelen op gitaar en dat doet hij dan ook op een knappe wijze. Dat zijn dan de eerste 3 nummers en het gaat verder zoals gezegd met veel afwisseling;  vlotte nummers  (Serve and Protect en Get Fever) , vrolijke nummers, de bandleden die allemaal de ruimte krijgen, een heuse boogie als toegift op het titelnummer, dat overigens niet op het hoesje staat. En toch een minpuntje, dat hoesje, want het komt niet helemaal overeen wat er op het schijfje staat, 7 en 8 zijn omgewisseld.  Een kniesoor die daar op let, het is de muziek die we moeten beoordelen en daarover kan ik alleen maar lovend zijn. Een fraai album Chicago blues  hebben de heren van Stackhouse in elkaar gezet, als debuut album meer dan de moeite waard!

Complimenten!!!