logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

If The River Was Whiskey – Spindoctors
(RUF 1190)

Tekst: Wil Wijnhoven

SpindoctorsZo nu en dan komt er uit onverwachte hoek een bluesalbum op de markt waarvan je denkt, blues? Die band of artiest speelt blues?... Dat hebben we gehad met onder meer: Dave Berry, Steven Segal, Tom Jones, Hugh Laurie en The Blues Brothers. Artiesten die gewoon voor de ‘fun’ eens volledig uit de band willen springen en zich dan uitleven in de blues. Soms met acceptabele resultaten en soms met onverwacht goede resultaten.

Spin Doctors is een band die we eigenlijk kennen uit het popcircuit maar toch een bluesy inslag hadden. Hun hits: ‘Little Miss Can’t Be Wrong’ en ‘Two Princes’ betekende de doorbraak in de negentiger jaren. Hun daaropvolgende releases hebben het minder goed gedaan waarna het enigszins stil is geworden.
Met hun nieuwe album “If The River Was Whiskey” proberen ze weer hun plaatsje aan het venster te bemachtigen. Dit doen ze met elf bluesnummers teruggrijpend naar hun muzikale verleden. Dus een vleugje rock horen we in de nummers wel terug.

Het klinkt allemaal heel ontspannen en zanger Chris Barons stem heeft voor dit werk wel het ideale  geluid. Een beetje doorrookt en rauw klinkt het, daarnaast kan Eric Schenkman zich in zijn solo’s op diverse nummers lekker uitleven zoals te horen is op bijvoorbeeld: ‘About A Train’.

De afwisseling tussen uptempo en slow blues wordt hier strak toegepast enzo krijg je een prettig te beluisteren album in je speler. Je luistert naar de titeltrack: ‘If The River Was Whiskey ‘een stevig uptempo werkje en switcht dan door naar ‘The Drop’ dat een stevig uptempo werkje is en switcht daarna door naar: ‘Sweet Portion’ dan hoor je pas echt hoe groot het contrast tussen de songs hierop kan zijn.

Als je me op de man af vraagt wat ik van het album vindt moet ik eerlijk bekennen dat het geen verrassend album is. Lovenswaardig daarentegen vind ik wel dat de band zelf tekent voor de songs en de mix van blues en een wat rockachtige achtergrond goed uit de verf komen. Voor de liefhebber van deze stijl kan het een ‘toetje’ zijn. Voor de meer doorgewinterde bluesliefhebber is het een van de ‘vele’ nieuwe releases op de markt.