Up Southern Blues Night 2024 Slideshow

 

26e Southern Blues Night, 16 maart 2024, Stadschouwburg Heerlen
Sterke line-up met uitschieters

Tekst: Wil Wijnhoven
Foto’s: Wil Wijnhoven

Na het afscheid van John Hendrix als voortrekker en grondlegger van de Southern Blues Night is het afwachten hoe de 26e editie het zonder hem doet. De line-up ziet er strak uit en de organisatie heeft een weg gekozen die de toekomst voor dit festival voor de komende jaren moet verstevigen. Nog steeds op drie podia en overlappende optredens vergen niet alleen veel van de bezoekers maar ook van de journalisten. Maar dat alles wordt meer dan goed gemaakt door op papier een bijzonder sterke line-up.

Les de Groot is de spreekstalmeester voor het Juke Joint podium en hij kondigt als opener de Noord-Limburgse formatie The Square Keys aan. Een muzikaal duo bestaande uit zanger/gitarist/feetdrummer Gijs Jacobs; bassist Sraar Schroth en Maikel Verkoelen als de live-kunstenaar die schetsen maakt op viltjes en uitdeelt aan het publiek.  Doordat ze de BRUL contest gewonnen hebben mogen zij deze 26e editie openen met een muziekstijl die niet in een bepaald hokje te stoppen is. Ze spelen hun songs aan een stuk door en alles is eigen werk en hun instrumenten zijn zelfgebouwd.  Een bijzonder frisse en welkome opwarmer voor het publiek, de opener ‘Elckhart Four’ spreekt boekdelen.

Onderwijl deze band over de helft van haar speeltijd is speelt in de grote zaal Meena Cryle & The Chris Fillmore band. Een Weense blueszangeres die met haar Britse echtgenoot en zijn band recht door zee blues en soul speelt. Alhoewel ik ze al vaker live aan het werk heb gezien weten zij mij nog steeds te triggeren met hun muziek. Mooi stemgeluid van Meena met een strak gitaarspel van Chris Fillmore. Met het nummer ‘Down To The Bone’ lukt het hen om het publiek aan het zingen te krijgen met ‘Take It To The Limit’ zetten ze de puntjes op de spreekwoordelijke “i|. Je kunt geen betere opening hebben op het Groovetime Stage. Met een show van 60 minuten overtuigen zij eens te meer het publiek met hun sound.

Het is dat ik graag vooraan wil staan bij het optreden van The Reverend Shawn Amos in de RABOzaal, bij insiders beter bekend als de ‘pluche zaal’. Dus na 45 minuten trek ik naar dat optreden. En net zoals enkele jaren geleden in de Nieuwe Nor en op Moulin Blues maakt hij er nu ook een spetterend optreden van. Met een ‘theemuts’ op zijn hoofd en een tuinbroek start hij met ‘You’re Gonna Miss Me’ gevolgd door ‘Hollywood Blues’ daarna volgen nog meer van deze sterke songs zoals ‘Revelation’. Zowel zijn zang als mondharmonica spel vind ik prachtig om aan te horen. Hij heeft charisma en de kwaliteiten om goede songs te maken. Voor mij geldt dit als een bijzonder fraai optreden om in deze zaal te openen.

Onze Nederlandse en vooral Limburgse blues trots Robbert Duif staat samen met zijn zoon als tweede geprogrammeerd op het Juke Joint podium. En met nummers als: ‘Dangerous Mood’ en ‘Your Heart Is Black As Night’ laat hij eens te meer horen waarom hij tot tweemaal toe de Dutch Blues Challenge heeft gewonnen. Hij heeft de blues in zijn aderen en dat komt tot uiting in fantastische songs die live uitstekend worden vertolkt. Bij enkele nummers krijgt hij steun van zangeres Maud, een zeer goede aanvulling bij dit optreden.

B.B. & The Blues Shacks, een Duitse band die al ruim 30 jaar aan de weg timmert, doen het nog steeds goed. Met hun westcoast en swingjump lukt het hen om ieder optreden tot iets unieks te maken. Uit hun rijke oeuvre van ruim 13 albums kunnen zij putten om een optreden van meer dan 60 minuten de bezoekers te kluisteren. Hun albums zijn top en dat kan ik ook zeggen van de live-vertolkingen van hun nummers. Covers wisselen daarbij snel af met eigen werk. Top vind ik hun cover van Slim Harpo’s nummer ‘That’s Why I Love You’. Ook gaat hun aandacht uit naar hun nieuwe album ‘Lonesome In The Moonlight’ waarvan ‘That’s A Lie’, een cover van Ray Charles. Tot aan het einde toe is dit een geweldig sterk optreden van de band. Hier staan 5 gelouterde muzikanten op het podium. Daar moeten de navolgende bands nog maar eens overheen zien te komen.

Dat doen in ieder geval The Cinelli Brothers vanavond niet, ik heb ze een keer gezien tijdens Blues Maastricht. Van dat optreden was ik erg onder de indruk. Sinds enige tijd zijn ze echt doorgebroken en zien we ze overal her en der optreden. Ik heb hoge verwachtingen van dit optreden die helaas niet beantwoord worden. Hun optreden vind ik nogal vlak en het spettert niet zoals destijds op Blues Maastricht. Mijn aandacht kunnen ze jammer genoeg niet vasthouden.

Helaas kan ik dat ook niet zeggen van Kitty Liv die in de RABOzaal haar optreden afwerkt. Ooit stond ze met haar zus en broer op het podium van Moulin Blues en dat sprak veel liefhebbers van hun muziek wel aan. Nu staat Kitty ‘solo’ aangekondigd en blijkbaar is bij haar solo dus met een versterking van een bassist en een drummer. Niks mis mee overigens maar dat zorgt er bij mij niet voor dat ik er warm van word. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, technisch zal het best goed in elkaar steken en ook haar stem is niet slecht. Maar naar mijn gevoel mis ik toch iets, misschien iets meer vuur in het optreden, iets meer kracht. Al bij al voor velen een goed optreden voor mij niet je van het.

Dan maar naar Subterranean Street Society op het Juke Joint podium. Dit Deens/Nederlandse trio timmert goed aan de weg met hun rauwe rock en een mengelmoes van diverse muzikale stijlen. Zij openen met het nummer ‘Mantra’ en daarbij gaat het er al stevig tegen aan. Iets dat me wel aanstaat en wel past op dit podium. Hun bekende track ‘Only Your Sins Know’ ontbreekt dan ook niet op hun setlist. Voor mij een verrassend optreden van een formatie die tot op dit moment voor mij nog onbekend is. Maar ik denk en verwacht ook dat we er nog wel meer van gaan horen.

Een ander top optreden krijgen we in de RABOzaal voorgeschoteld van de Canadese zwaargewicht, zowel lijfelijk als muzikaal, Matt Andersen. Hij zit op een stoel en speelt ‘echt’ solo. Met zijn krachtige en imposante stemgeluid en zijn akoestische gitaar is het voor hem een fluitje van een cent om het publiek aan zich te binden. En dat is ook niet zo gek met songs zoals: ‘Take Me Back’ of ‘Other Side Of Goodbye’ om er maar eens twee te noemen die indruk maken. Ook weer een optreden dat tot de top van de avond hoort.

Tad Robinson band sluit de avond op de Groovetime Stage af. Hij wordt bijgestaan door de Italiaanse toetsenist Alberto Marsico en de Duitse band The Özdemirs onder leiding van Erkan Özdemir aangevuld met een blazerssectie die bestaat uit: Michael Mølhede op de saxofoon en Johan Bylling op trompet. Bij Tad Robinson moet je denken aan soul gerelateerde muziek met een vleugje blues. Hij heeft een bijzonder fraai stemgeluid voor deze stijl muziek dat nog eens versterkt wordt door zijn goede mondharmonica spel. Ik noem deze stijl soulblues en daar hou ik wel van. Dus voor mij is dit optreden een ‘kat in het bakkie’. De opening is voor het nummer ‘Real Street’ en ‘Rained Allnight’ maar ook ‘Love Is A Winner’ klinken als een klok. Mede door de samenwerking met deze Europese band is ook dit een groots optreden. Dit is waarvoor ik naar Heerlen ben gekomen. Top bands die live hun mannetje staan en hun studiowerk ook live kunnen spelen zoals zij het voor ogen hebben.

De afsluiting van het festival vindt altijd plaats op het Juke Joint podium, het is dan inmiddels ook al kwart voor een als La Ratte aan het afsluitende optreden begint. Het trio dat bestaat uit: gitarist en zang - Harm van Essen; drums – Jochem Jorrisen en bass – Nicolas Karolewicz. Zij combineren op een flitsende wijze rock and roll; blues; swamp en Mississippi Hill tot sterke uptempo nummers. Dat begint al met ‘Gotta A See About A Girl’ en trekt door met ‘Love’ tot aan een nummer als ‘Trouble’. Fraai vind ik ook Dick Dale’s ‘Misirlou’ wat een heerlijk uitgevoerde cover. Ook dit is een top afsluiting van de Southern Blues Night.

Een 26e editie met een puike line-up waarvan veel mensen hebben genoten. Hier en daar heeft een band een steekje laten vallen maar over het algemeen zijn het allemaal top optredens geweest.
Een minpuntje wil ik toch wel vermelden, 1 kassa is werkelijk te weinig dat zou in de toekomst toch moeten veranderen. Anders moet het publiek te lang wachten aan de kassa.

 

The Square Keys
The Square Keys-2
The Square Keys-3
The Square Keys-4
Meena Cryle and The Chris Fillmore Band
Meena Cryle and The Chris Fillmore Band-7
Meena Cryle and The Chris Fillmore Band-2
Meena Cryle and The Chris Fillmore Band-5
Meena Cryle and The Chris Fillmore Band-9
Meena Cryle and The Chris Fillmore Band-6
Meena Cryle and The Chris Fillmore Band-8
The Reverend Shawn Amos
The Reverend Shawn Amos-8
The Reverend Shawn Amos-2
The Reverend Shawn Amos-3
The Reverend Shawn Amos-4
The Reverend Shawn Amos-6
The Reverend Shawn Amos-5
The Reverend Shawn Amos-7
Robbert Duijf
Robbert Duijf-2
Robbert Duijf-5
Robbert Duijf-3
Robbert Duijf-6
Robbert Duijf-7
Jos Potting presentator Groovetime Stage
BB and The Blues Shacks-3
BB and The Blues Shacks-4
BB and The Blues Shacks
BB and The Blues Shacks-5
BB and The Blues Shacks-2
BB and The Blues Shacks-8
BB and The Blues Shacks-7
BB and The Blues Shacks-9
BB and The Blues Shacks-6
Paul Versteegen presentator Rabo zaal
Kitty Live
Kitty Live-4
Kitty Live-5
Kitty Live-3
Kitty Live-2
Kitty Live-6
Subterranean Street Society
Subterranean Street Society-2
Subterranean Street Society-3
Subterranean Street Society-4
Subterranean Street Society-5
The Cinelli Brothers
The Cinelli Brothers-4
The Cinelli Brothers-2
The Cinelli Brothers-8
The Cinelli Brothers-3
The Cinelli Brothers-5
The Cinelli Brothers-6
The Cinelli Brothers-7
The Cinelli Brothers-9
Matt Andersen-3
Matt Andersen
Matt Andersen-2
Matt Andersen-4
Matt Andersen-5
Matt Andersen-7
Tad Robinson Band-14
Tad Robinson Band-5
Tad Robinson Band-3
Tad Robinson Band-4
Tad Robinson Band-2
Tad Robinson Band-7
Tad Robinson Band-6
Tad Robinson Band-8
Tad Robinson Band-11
Tad Robinson Band-18
Tad Robinson Band-9
Tad Robinson Band-10
Tad Robinson Band-12
Tad Robinson Band-13
Tad Robinson Band-16
Tad Robinson Band-15
Tad Robinson Band-17
La Ratte-4
La Ratte
La Ratte-3
La Ratte-2
La Ratte-6
La Ratte-5
La Ratte-7
La Ratte-8
Les de Groot presentator Juke Joint

  button-home button-gastenboek button-recensies  

Totaal aantal foto's: 88 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help