logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Road Dog’s Life – Smokin’ Joe Kubek & Bnois King
(Delta Groove Productions DGPCD162)

Tekst: Wil Wijnhoven

smokin-joe-kubekHet valt me op dat we de laatste twee jaar ontzettend veel horen en zien van Smokin’ Joe Kubek en Bnois King. Een teken dat hun muziek hier toch wel bijzonder wordt gewaardeerd. Vreemd is dat nu ook weer niet omdat dit duo toch garant staat voor kwaliteit en een lekkere dosis blues. En in dit geval op hun nieuwe release: “Bad Dog’s Life” geholpen door wereldtoppers in de blues: Kim Wilson; Kid Andersen; Jimi Bott; Patrick Recob; Willie J. Campbell en platenbaas Randy Chortkoff. Een grootmacht aan ervaren rotten die beide mannen naar nog grotere hoogten stuwt. Of ze dat nodig hebben kun je je afvragen omdat zowel Bnois als Smokin’ Joe ook tot deze grootmacht gerekend kan worden.

Hoe dan ook, met hun nieuwe release zetten zij toch wel eventjes twaalf songs neer waarin hun kenmerkende sound dubbel en dwars wordt geëtaleerd. Het zalvende stemgeluid van Bnois King contra het bijna tegen distortion aan  zittende gitaargeluid van Smokin’ Joe’s hebben iets typisch aan zich. Je houdt er van of je houdt er niet van… Is er een tussenweg? Jazeker die is er… en daar heb je dus nu net die grootmacht van blues artiesten nodig. Buiten dat zij ook een bak ervaring meebrengen zorgen zij ook voor de nodige variëteit op het album.

Laten we gewoon eens beginnen met de openingstrack ‘Big Money Sonny’ door allebei geschreven en een ‘echt’ Smokin’ Kubek en Bnois King nummer. Rechts op de koptelefoon het kittige gitaarspel van Smokin’ Joe en links die van Bnois King aangevuld met zijn ‘oer’-rustige en zalvende stemgeluid. Een warme stem waarvan je niet verwacht dat die zich ooit zal verheffen.

Op ‘Nobody But You’ horen we op de harp zowel Kim Wilson als Randy Chortkoff, allebei nemen ze ook een deel van de zang voor hun rekening. Met name de stem van Kim Wilson zorgt voor een minimale soulinvloed die lekker smooth klinkt en afwijkt van de stijl van de mannen waarom het hier draait. Niks mis mee maar een verdomd fraaie keuze.

De bluesharp van Kim bezorgt: ‘K9 Blues’ de nodige blues inslag die deze song een stuk aantrekkelijker maken. Dat is heel wat anders als ‘I Ain’t Greasin’ waar hij ook de harp speelt maar door het vlotte gitaarspel je meer richting rock ’n roll gaat.
Een klein minpuntje kan ik Smokin’ Joe en Bnois King wel aanrekenen. Hun interpretatie van het Stones nummer ‘Play With Fire’ worden geweerd door mijn smaakpapillen.  In dit geval vind ik he
t origineel toch beter dan de uitvoering die ik hier hoor. Je mag me betichten van slechte smaak maar ja daar valt toch niet over te twisten.
Het rumba-achtige ‘That Look On Your Face’ is de song waarop Kid Andersen om de hoek komt kijken. Hij speelt daar op vloeiende wijze de soli bijgestaan, uiteraard, door Smokin’ Joe en Bnois op gitaar. Een fris nummertje dat wel opvalt tussen de andere nummers.

“Road Dog’s Life” is een waardige opvolger van: “Close To The Bone” het album dat overigens ook al zo goed ontvangen werd.