logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

The Shaggy Dogs - Renegade Party
(Socadisc 878490)

shaggy-dogs-renegade-partyFranse blues en rock zonder ‘Franse slag’ maar pittig en vurig, tegen het rauwe aan. Een kwartet dat garant staat voor een stevige pot muziek op de planken maar ook op hun releases. Een goed bewijs daarvan vormt het album “Renegade Party”, hun recente album met daarom dertien songs. Vanaf de openingstrack tot en met het laatste nummer biedt de band verrassingen en variatie. Probeer dan maar eens hun stijl in een bepaald vakje te stoppen. Dat is niet te doen maar ook niet nodig. Het enige wat je moet doen is deze 'onderzetter' in je cd-player stoppen en genieten van een lekkere partij muziek.

Het kwartet aangevuld met gastmuzikanten zorgt voor krachtige uithalen dat begint al met het openingsnummer ‘Shaggy Dogs Power’ . Met een gepassioneerde zangstijl, bijna agressief aandoende zang, dat overigens niet negatief bedoeld is, wordt dit nummer vol intensiteit gespeeld.

Dat geldt ook voor het daarop volgende ‘Voodoo King’ maar neemt af met ‘Little Ann’  dat een eer bluesy inslag heeft en je in een iets rustiger vaarwater brengt. Opvallend die stevige maar strakke harp van: Red die we ook horen op: ‘Hot Night’.

Een bijzonder fraaie track is naar mijn gevoel ‘Tight Times’ met daarin lekkere soepele slide en daarbij die rauwe stem en harp van ‘Red’. Een van de juweeltjes op het album.
Nog zo dampend juweel is ‘A Riot’ met een ruige intro op de harp en een daaropvolgend stampend ritme.

Heel iets anders is ‘Kick It’, een rauw nummer met heel wat kracht achter zich maar moeilijk in een hokje te plaatsen. Dat gaat me gemakkelijker af bij: ‘Simple Lite’ dat je onder het mom van ‘ballad’ kunt wegschuiven maar ook heel pakkend klinkt.
En het afsluitende ‘Money Honey’ herbergt praktisch alles was de band muzikaal wil uitdragen.

Daarbij kom ik op het punt van de muziekstijl van de band. Daar is namelijk heel moeilijk een etiket aan te hangen.
Het is heeft iets van blues, iets van (garage)rock, iets van roots, iets van rhythm and blues en een ietsie pietsie funk in zich. Dat maakt “Renegade Party” een interessante release die verrassend uitpakt en je zeker niet zal vervelen. Ik vindt het een fris en fruitig album

Live is de band nog aanstekelijker bezig dan ze op een studio-album tot uitdrukking kunnen brengen. Maar wat ik hier hoor op dit album belooft heel wat goeds tijdens een live-optreden.