logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Small World - Ripoff Raskolnikov Band
XLNT Records1610

Tekst: Paul Scholman

RipoffWanneer ik de cd ‘Small World’ opzet is het net of er een rol schuurpapier als confetti de kamer in wordt geslingerd. De mij onbekende, zo smal is de wereld wel, Ripoff Raskolnikov heeft door de jaren heen in verschillende settings een aardige staat van dienst opgebouwd. Ik heb maar één plaat gevonden ’Odds & Ends’, de voorganger van ’Small World’ waaruit ik kan opmaken dat de man uitstekende muziek maakt.
Ripoff stamt af van een intellectuele familie, zijn vader is natuurkundige. Op 12 jarige leeftijd verhuisde hij naar Duitsland waar zijn interesse voor muziek werd aangewakkerd. De man voelde zich in de jaren zestig en zeventig vooral aangetrokken tot de hippiebeweging en trok als straatmuzikant door Europa. Hij leefde een tijdje op Kreta, Frankrijk, UK, maar ook Marokko, Australië en de VS.

Raskolnikov was aanvankelijk dol op Europese volksmuziek, voornamelijk met het produceren van volksliederen. Later werd zijn interesse gewekt door o.a: Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Bob Dylan en de bluesgeneratie vóór deze grootheden als, Blind Lemon Jefferson, Muddy Waters, Blind Willy McTell, Skip James, Robert Johnson, John Lee Hooker maar ook van Van Morrison.

Na een lang verblijf in Neurenberg keerde hij in 1981 terug naar Oostenrijk en vestigde zich in Graz. In het begin op straat maar was hij regelmatig te gast bij verschillende pubs, clubs en bluesfestivals. In 1987 richtte hij de 20th Century Blues Band op met Sigi Ritter en Peter Moschner's muzikanten. Na 13 succesvolle jaren, met name in Oostenrijk en eigenlijk in heel werd de band opgeheven. Het straatleven zal hem mede gevormd hebben, de dagelijkse drang tot overleven, evenals zijn reizen over de diverse continenten.

Ondanks dat Ripoff ook in de lage landen speelde, bleef hij toch meer georiënteerd op Oostenrijk en vooral Hongarije. Zijn huidige band bestaat uit Szabolcs Nagy (piano), Varga László Laca (basgitaar) en Lajos Gyenge (drums).

Ian Siegal heeft over Ripoff: „Ripoff is one of the finest song-writers I know. I Put him in a category with Dylan, Waits, Prine, Van Zandt, Costello and Zevon. The fact that he writes far better in his second language than most do in their first is beside the point. Add to that his gritty, soulful voice and deep, dark guitar playing and it’s a heady mix.” De spijker op zijn kop!

Bij lange na is dit geen bluesplaat? De zogenaamde kenners kunnen er een boom over opzetten, maar de stroming wordt in de ruimste zin opgevat. Je hoort soms de volksliederen uit zijn jeugd er op geraffineerde wijze in terug, zonder dat het de boventoon voert.
Hij treedt regelmatig op met andere Hongaarse en buitenlandse musici zoals Matthias Pribojszky, Little G Weevil, Jennifer Feteke en Big Daddy Wilson, Chuck LeMonds, Julian Sas, Martin Gasselsberger, Sir Oliver Mally en Ismael Barrios.

Luisterend naar ‘So Much Water’ bekruipt mij een kippenvelmoment. Alsof je er tot aan je nek staat, met zoveel gevoel gezongen. Je hebt zangers die het nodig hebben om schreeuwend iemand te bereiken, maar deze man doet dat gewoon zingend. Als dan nog een nummer mag noemen dan graag het zompige ‘Blue Afternoon’. Vernieuwend is deze cd niet maar de man heeft zijn invloeden aangegrepen om er iets moois van te maken met beide handen aangegrepen.

Sharks
The Way the Wind Blows
Inuit Girl
Blue Afternoon
People
So Much Water
Thang
Ada
Small World
Small Town Beauty
I'll Walk Away

Ik wil zijn discografie toch niet geheel onvermeld laten in deze, en ben reuze benieuwd naar deze Ripoff Raskolnikov op het podium. Er is kennelijk nog veel te onderzoeken over deze man. Volgend jaar staat hij weer in de lage landen, maar ongezien heeft dhr. R. Raskolnikov er een fan bij.

Wat zoekplaatjes:
1988 - Ripoff Raskolnikov & The 20th Century Blues Band (LP, Album)
1991 - Out of the Blue (LP, Album - Garage Klang)
1992 - Live [at Cafe Seitensprung] (CD, Album - Extraplatte)
1995 - Wear and Tear (CD, Album - Extraplatte)
2001 - Alone and Acoustic (CD, Album - Partisan Records)
2003 - Lucid Moments (CD, Album - POM Records)
2006 - Crime and Punishment (CD, Album - POM Records)
2006 - Everything is Temporary (CD, Album - Private Edition)
2009 - Room for Two (een gezamenlijke CD met Mátyás Pribojszki - private publishing)
2010 - Lost & Found (CD, Album - privé editie)
2012 - Lenin Street (CD, Album + CD, Album, Dig - Lindo Records)
2016 - Odds And Ends (CD, Album - XLNT Records)
2018 - Small World (CD, Album - XLNT Records)