Up Richville CD-presentatie Slideshow

 

Zondag 22 september ‘The Shack’, Oude Meer
“Richville” CD-review: gekoppeld aan de presentatie in The Shack

Tekst: Paul Scholman en Folkert Hielema
Foto’s: Paul Scholman

JJ GoossensRichville is een nieuw project van zanger/gitarist Richard van Bergen en drummer JJ Goossens. De muziek van het duo kan omschreven worden als ongepolijst en stripped down. Geïnspireerd door de periode waarin de Blues overging van akoestisch naar elektrisch. Richville is een mix van tranceachtige Delta Blues, en funky New Orleans second-line ritmes.

Tot zover de overname uit het persbericht van het duo, hoewel ik nog kan vertellen dat de cd inmiddels is uitgekomen op Tub Thumper Records. De Cd is gemastered door Martin Pradler in L.A. (Ry Cooder, John Mayer, Neil Young) Info: blues.isking@hotmail.com  / Richville2019@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/Richville19/ Label: https://www.tubthumperrecords.com/

Ruw en ongepolijst, back to basic, kikkers en muggen, dampende moerassen en als je door de voordeur naar buiten van The Shack kijkt, terwijl het ‘tapeje’ met kikkers al loopt bij aanvang, zie je aan de overkant de Oosteinderpoel met zijn eeuwige rietkragen en dat beeld sluit aardig aan bij de sfeer die RIchard van BergenRichard en Jeroen proberen te creëren in The Shack, kortom de ultieme locatie voor deze cd-presentatie van Richville. Op de cd zijn de kikkers ook gevangen, de herkenning is daar. ‘Lord Won’t Fail Me’ Het schrijfwerk is van Richard van Bergen evenals de muziek. Het timmerwerk is van Jeroen JJ Goossens. De heren worden bijgestaan door Gait Klein Kromhof op harmonica, Roel Spanjers, piano en Bird Stevens op de ongebruikelijke percussie, omdat Richard geen bass composities heeft geschreven. Bird Stevens heeft de plaat opgenomen en daar ook gemixed.

Bij het tweede nummer van het album 'Set me free' loop je het grote risico dat je het nummer de rest van de dag niet meer uit je hoofd krijgt, catchy en heel aanstekelijk. Verderop het nummer wat de kikkers handjes en voetjes geeft, kom ik uit bij ‘Keep on Praying’. Bezongen door Richard en gevoelig op de achtergrond door Jeroen JJ G. Langzaam voel je je wegzakken in het eerder beschreven moeras, bij elke roffel van Jeroen voel je het water stijgen en je komt er niet meer uit, begeleid door Gait. Zompiger dan zompig. Gait is er helaas niet bij in de Shack, het tromgeroffel is niet van de lucht….. Een zompige voltreffer.

Het door Ry Cooder geïnspireerde ‘Addicted To You’ vult de lucht met slide en de tekst van Richard met een snik is beladen vol emotie. Bird Stevens staat klaar met wat percussie spul en maakt het feestje compleet in The Shack. Als Mischa Den Haring gezellig “De Axes gaat kruisen” met Van Bergen ontstaat er een heerlijk duel. We ontkomen niet aan een handje vol nummers van Rootbag, die natuurlijk een perfecte match hebben met de Richville nummers. De keuze alleen drums en gitaar ligt niet echt voor de hand, maar met deze twee gedreven muzikanten verveel je je geen tel. De cd staat bol van tempowisselingen in een prima sfeer. We hebben een groovende middag achter de rug die smaakt naar meer, en, met de cd in de achterzak hebben we nog wat na te genieten. De meneer van Triple J Records heeft een stapel Richville cd’s meegenomen, dus als u een dezer dagen in Tiel bent kunt u er toch één scoren als u niet in de gelegenheid bent om Richville te bezoeken.

 

Richard van Bergen en JJ Goossens (1 van 18)
Richard van Bergen en JJ Goossens (10 van 18)
Richard van Bergen en JJ Goossens (12 van 18)
Richard van Bergen en JJ Goossens (13 van 18)
Richard van Bergen en JJ Goossens (14 van 18)
Richard van Bergen en JJ Goossens (15 van 18)
Richard van Bergen en JJ Goossens (16 van 18)
Richard van Bergen en JJ Goossens (17 van 18)
Richard van Bergen en JJ Goossens (18 van 18)
Richard van Bergen en JJ Goossens (2 van 18)
Richard van Bergen en JJ Goossens (4 van 18)
Richard van Bergen en JJ Goossens (5 van 18)
Richard van Bergen en JJ Goossens (6 van 18)
Richard van Bergen en JJ Goossens (7 van 18)
Richard van Bergen en JJ Goossens (8 van 18)
Richard van Bergen en JJ Goossens (9 van 18)

  button-home button-gastenboek button-recensies  

Totaal aantal foto's: 16 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help