logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Remembering Little Walter – Diverse Artiesten
(Blind Pig BPCD5154)

Tekst: Wil Wijnhoven

Remembering-Little-WalterMarion Walter Jacobs aka Little Walter (1930-1968) was een van de ‘groten’ in de blues. Hij schreef, hij zong, speelde gitaar en was een groot maar zeker ook een van de invloedrijkste blues harpspelers. Mensen die hem ‘live’ aan het werk hebben gezien waren en zijn nog steeds lyrisch over deze muzikant. En wie kent zijn muziek en in het bijzonder zijn songs niet? Dat zullen er maar weinig zijn. Voor diegene die niet zo ingeleefd zijn in de blues of Little Walter niet kennen, maar ook voor diegene die wel met zijn werk bekend zijn, is er een oplossing. Een cd van hem kopen of deze release ofwel compilatie “Remembering Little Walter” aanschaffen.

“Remembering Little Walter” is het album dat Blind Pig Records heeft uitgebracht met daarop elf van Little Walters, laat ik zeggen bekendste songs. De beste kun je niet zeggen omdat dat gekoppeld is aan iemands smaak. Nummers van eigen hand maar ook enkele covers van Willie Dixon en Al Duncan

Blind Pig heeft kosten nog moeite gespaard om enkele van de hedendaagse betere blues harpspelers te verzamelen die de nummers vertolken. Wie komen we tegen op dit album? Dat zijn: Charlie Musselwhite; Sugar Ray Norcia; Mark Hummel; Billy Boy Arnold en James Harman. En voor de  begeleidingband heeft men gestrikt: Little Charlie Baty; Nathan James; June Core; RW Grigsby. Niet de minste natuurlijk. En al dit schoons wordt in goede banen geleidt door muzikant en producer: Mark Hummel. En het resultaat daarvan is een ‘beknopt’ overzicht en ik zeg bewust ‘beknopt’ omdat Little Walter in zijn korte leven veel meer heeft uitgebracht dan op het album staat.

Deze compilatie levert een grote variëteit op in het spel van de muzikanten. Iedereen op zich heeft toch een ander geluid en interpreteert de songs op zijn eigen wijze zonder daarbij afbreuk te doen aan de originele uitvoeringen van Little Walter. Ondanks dat het maar zo weinig songs zijn, zijn het wel nummers om je vingers bij af te likken. Wat te denken van: ‘I Got To Go’; ‘You’re So Fine’ of ‘One Of These Mornings’ om er maar eens drie te noemen. En dan de finale waarop iedereen meespeelt. ‘My Babe’ een onmetelijk beroemde blueskraker die je her en der hoort maar hier toch wel tot een apotheose voert.

Met deze compilatie “Remembering Little Walter” gespeeld door deze muzikanten is het natuurlijk ook verdomde moeilijk om Marion Walter Jacobs te vergeten.  Als je van de blues houdt dan weet je dat je haast wel iedere dag een nummer van hem tegen komt waar dan ook.