logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Soul Gift – Raphael Wressnig & Alex Schultz
Pepper Eake 2077-2

cd-cover-Soul-GiftDe tijd van Cor Steijn op zijn orgel ligt reeds ver ver achter ons. Sindsdien heeft de orgel en met name de Hammond zich ontwikkeld tot een instrument dat de hoofdrol kan spelen in diverse muziekstijlen. Denk daarbij maar eens aan Procol Harum; Billy Preston of Booker T. Maar ook aan de Oostenrijkse Raphael Wressnig die samen met gitarist Alex Schultz, bewijst dat dit instrument de kinderschoenen is ontgroeid.

Hun gezamenlijke album “Soul Gift” is daarvan het overtuigende bewijs. En dat hoeft niet alleen met eigen werk te zijn maar het kan ook met sterke covers.
Beide muzikanten hebben een grote naam in de blueswereld en het is daarom dan ook helemaal niet vreemd dat muzikanten als Kirk Fletcher; Tad Robinson en Sax Gordon maar al te graag als gastmuzikant op dit album meespelen.

Wat krijgen we dan zoal te horen op “Soul Gift”? Eigenlijk heel veel kan ik je zeggen. In ieder geval veertien songs waaronder uiteraard covers van bovengenoemde toetsenisten. Dat begint al met het openingsnummer: ‘All That I’ve Got’ dat afkomstig is van Billy Preston en rijkelijk is voorzien van gospelinvloeden gemixt met soulinvloeden.

Booker T komt bij twee nummers om de hoek kijken en dat is ook goed te horen. ‘Soul Dressing’ en ‘Jellybread’ zijn twee nummers van hem die Raphael heeft opgenomen. En vooral bij het laatstgenoemde is heel goed te horen dat dit van Booker T afkomstig is. Bij het eerste nummer heb ik dat gevoel iets minder.

Alex Schultz is een voortreffelijk gitarist die de soul, blues en de jazz in zijn vingers heeft. Gecombineerd met de Hammond B3 van Raphael zorgt voor de juiste toon in zijn compositie ‘Double Bubble’. Pittig herkenbaar Hammond geluid en soms ingetogen gitaarspel van zowel Alex als ook van Kirk Fletcher met zo nu en dan solistische uitspattingen waardoor het nummer wat meer jus krijgt. Grandioos…

Erg onder de indruk ben ik geraakt van hun interpretatie van het nummer ‘Go Now’, bekend van niemand minder dan The Moody Blues. In deze ‘soul’-variatie horen we een bijzonder fraai zingende Tad Robinson en Sax Gordon die we ook al tegen zijn gekomen op de openingstrack.

‘Tasty Dish’ is een compositie van Raphael Wressnig. Hierbij zorgt het gitaarspel voor de bluesnoot. Vooral de ontzettend strakke drum valt hierbij op, ritmisch en zonder haperingen. Ook het gitaarspel en de Hammond spelen daar heel listig op in en dan ook nog de inspirerende sax van Sax Gordon.

Even verder komen we een wel heel bekend nummer tegen ‘Ain’t Nothing Like The Real Thing’ waarmee Ashford & Simpson de hitparade hebben bestormd. Deze uitvoering met Tad Robinson en Deitra Farr die de vocalen hebben overgenomen van Ashford & Simpson grijpt je aan je strot.

Nog zo’n opvallend nummer is ‘A Change Is Gonna Come’ van Sam Cooke maar hier als instrumentaal nummer uitgevoerd. En net zoals bij het origineel krijg ik hier toch ook wel kippenvel van… Maar toch, toch mis ik soms de zang. Natuurlijk er zijn enkele nummers waarbij gezongen wordt maar het grootste deel is instrumentaal.

“Soul Gift” is voor mij toch een album dat mij beter ligt dan Raphaels vorige album. Dat heeft echter meer te maken met de songkeuze. Kwalitatief zit het werk uitstekend in elkaar op elk album dat je van dit duo tegenkomt.