logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Quantum - Ralph de Jongh
RR Recordings, Ralph de Jongh Recordings

Tekst: Paul Scholman

Ralph de Jong Dan word je op zeker moment gevraagd om een recensie te schrijven van een cd van Ralph de Jongh. Dat is niet de eerste keer en vast ook niet voor het laatst, maar dan krijg eerst al een stapel nummers op de mail. Superleuk natuurlijk om te luisteren wat anderen nog niet gehoord hebben. De teksten gieren door je hoofd, want je wil je er niet met een Jantje Van Leiden vanaf maken. Maar vier cd’s in één keer uitbrengen. Waar haalt hij de het vandaan denk ik dan. Maar waar haal ik het vandaan? Wat moet je pennen? Ineens is daar een lap tekst van The Highwayman, alias Leen Wander, die als vaste chauffeur veel betrokken is bij zijn opnames en vaak een nummer tijdens een soundcheck geboren ziet worden. Hebbie het opgenomen vraagt Ralph dan na afloop? No Worries. Zelden vliegt er een nummer zonder opgenomen te zijn het putje in. Leen gevraagd om er wat van te gebruiken voor de review. “Geen punt!” Geeft Leen aan. Mooi, aan de slag dus…

De nieuwe cd is klaar! Dus dit is ook een mooi moment om het een en ander toe te lichten. 
Met de Ralph de Jongh Band (Arie, Maarten, Joost, Arend, Moon en Rogier) heeft Ralph div. cd`s gemaakt en veel en succesvol opgetreden in wissellende samenstelling. Maar deze muzikanten zijn vaak druk met hun eigen werk dus het is soms moeilijk om de hele club bij elkaar te krijgen. Daarom speelt Ralph naast deze band en zijn solo-optredens ook samen met andere muzikanten zoals Ewa Pepper en sinds kort ook Tim Birkenholz.

Op deze nieuwe cd speelt Ralph samen met de zgn. Friends uit Alkmaar (Almar Fernhout, Michel ten Hoope en Leon van Etten) en Quatro (Nico Heilijgers, Marcel Wolthof en Moon Anderson) 
Dancefloor en On The Rolling Waves zijn van de Friends band. Deze twee nummers zijn al in januari 2018 opgenomen en lagen een poosje op de plank maar zijn uiteindelijk door Marc Hullegie gemixed en gemasterd. En dat heeft hij heel goed gedaan! Vorige maand, net toen Moon met het artwork van Quantum klaar was kwam geheel plotseling het droevige bericht dat bassist Michel te Hoope was overleden, een grote schok voor iedereen. Hij was nog jong en niemand zag dit aankomen, heel triest. Hij heeft de nieuwe cd niet gezien maar wel de nummers gehoord. Het drukwerk werd teruggeroepen bij de drukker en kon gelukkig nog worden aangepast. Michel was een talentvolle, creatieve bassist en een aardige en gezellige man. Hij keek er altijd naar uit om samen met Ralph te spelen, hij noemde dat de Real Deal... RIP man, we zullen je nooit vergeten…..

De rest van de nummers zijn dus van Quatro. Ralph had ze gevraagd om te komen spelen en had drie dagen podium de Noot in Hoogland afgehuurd, behalve de technici was daar geen publiek, niemand. Aan het begin van die drie dagen had Ralph zegge en schrijven twee nummers, en die had hij niet eens aan Nico en Marcel laten horen. Er waren in feite dus geen nummers. Het verhaal is te bizar voor woorden. Ralph staat op het podium met de muzikanten naast hem en gaat beginnen te spelen. De nummers rollen en zo uit, stuk voor stuk, soms zelfs zonder pauze, achter elkaar, tekst en muziek, zo eruit, bam! Nieuw nummer, bam! Nog één, bam! En nog één. Dat gaat drie dagen zo door. De jongens voelen het heel goed aan spelen achter elkaar mee. Op de tweede dag is Ralph jarig dus ‘s avonds een dikke borrel maar de volgende dag gewoon weer verder, het moet eruit, het komt eruit.

Het resultaat is 30+ hagelnieuwe nummers, veel blues maar wel in breedste zin van het woord. Lekkere uptempo nummers zoals Boy Boy Boy, Dancefloor en Message maar ook prachtige juweeltjes zoals Angel en Fly. Ik vind het moeilijk om te zeggen maar de laatste vind ikzelf een van Ralph`s mooiste nummers. Hits scoren anno 2019 is eigenlijk onmogelijk, zeker in de blues scene maar was dit in de jaren 60/ 70 uitgekomen was het een wereldhit geworden. Zeker weten. 
Ralph heeft lang nagedacht wat te doen met al deze muziek, uiteindelijk is het een cd geworden met drie bonus cd`s. Hij vond het toch jammer om de rest allemaal weg te gooien. Dan maar vier cd`s in een box. En is dat het dan? nou nee, intussen heeft hij met Quatro (Nico en Marcel) in Veendam opgetreden en daar komt ook een cd van, live dus. En ook vinyl gaat er komen. Al dit moois is Ralph gegund, met zoveel talent kan je niet gaan wachten tot er iets gebeurd, dan werk je eraan en dan breng je het uit! Ik weet niet of ik dit mag zeggen maar doe het lekker toch: Johan Derksen heeft hem recent in een privé gesprekje bekritiseerd maar hem gelijk wat aanwijzingen gegeven, in datzelfde gesprekje noemde hij Ralph "waarschijnlijk de beste bluesartiest van Nederland" Je kan denken van die Derksen wat je wilt maar die kan je toch in je zak steken! Als laatste nog even het verkooppraatje. Deze cd`s laten maken is heel duur, duizenden euro`s, dat moet allemaal terugverdiend worden en het zou leuk zijn als Ralph er ook iets aan over houdt, dus heb je binnenkort een jarige in de familie? Geef een paar centen uit in zijn webshop, thanks and cheers!  Leen Wander.

Ik heb er een hekel aan als ik niet mijn eigen teksten kan optekenen, maar in dit geval is het anders denk ik. Dit is een mooie blik in de keuken van Ralph De Jongh en zijn manier van werken. Ik heb hem diverse keren van dichtbij meegemaakt en geïnterviewd, maar hier kan feitelijk geen interview tegenop. De toestemming van Leen Wander is daar en daar wil ik hem op deze plaats voor bedanken.
Vier cd’s voor een habbekrats in verhouding tot de kostprijs. Geloof me, miljonair wordt hij er niet van, tenzij. Leen slaat de spijker op zijn kop met dit verhaal en ik maak er absoluut gebruik van ter promotie van het werk van Ralph de Jongh… Keeps The Blues Alive!
https://ralphdejongh.com/
https://ralphdejongh.com/product-category/cd/