logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Everything I Need - RJ Mischo
(Eigen beheer)

Tekst: Huub Houben

RJ-Mischo“Everything I Need” is de laatste release van RJ Mischo waar hij zijn uitzonderlijke talent weer eens etaleert. Dat doet hij met zijn band uit Minneapolis, bestaande uit gitaristen Frank Krakowski en Jeremy Johnson en Bruce McCabe (piano & Wurltzer), op bas Billy Black, percussie door Richard Medek en Victor Spann op drums.

Het is zijn (zelf geproduceerde) 12e CD inmiddels en die heeft hij opgedragen aan Lynwood Slim en Lee McBee. Deze 2 mannen hebben hem veel inspiratie gegeven bij het maken van dit schijfje in St. Paul in Minnesota. Een staat in het midden van de VS tegen de Canadese grens maar met een bron die van enorm belang is geweest bij de ontwikkeling van de blues. Want daar in Minnesota ontspringt de Mississippi, een rivier die zijn weg naar het zuiden vindt via oa Illionois, Arkansas, Kentucky, Tennessee, Mississippi en Louisiana om tenslotte te eindigen in de Golf van Mexico.

Een reisje wat er mag zijn en de muzikale reis waarop we worden meegenomen door RJ Mischo mag er ook zijn en deze duurt ruim drie kwartier. Veel te kort maar dat geldt nu eenmaal voor elke reis waar je van geniet, met “Everything I Need” is het niet anders.

De reis start met “Got My Passport”, hoe toepasselijk, waarop dit album meteen een kick start krijgt, met een extra vermelding voor het strakke drumwerk van Victor Spann. Met “She’s My Baby” kan hij onder een strakke hemel gevuld met vele sterren iedere vrouw in vervoering brengen met zijn mondharmonicaspel. Heerlijk nummer, en “Big Walter Boogie” houdt er ook het tempo in. Pas bij het titelnummer neemt RJ wat gas terug wat ook wel mag als je er zoveel gevoel in wilt leggen. In “Sugar Babe” moet de mondharmonica het weer ontgelden terwijl “Soul Swamp” weer dat zuidelijke met zich mee draagt, je ziet hem al zitten aan de rivier, de gitaarklanken van Jeremy Johnson die over het water zijn weg vinden, de zwangere tonen die uit zijn Hohner harmonica komen laten je ogen sluiten, je voelt de zon die verwoede pogingen doet om door je strohoed heen te prikken. Ok√©, het is wel duidelijk gebaseerd op “Summertime” van Gershwin maar het maakt het toch tot een van de toppertjes op dit album. Bruce McCabe mag openen op “Leave your Man” waarna Frank Krakowski en RJ het nummer lekker doortrekken. Na de Boogie van Big Walter is er nog een “ Little Walter Shuffle”, gevolgd door 2 ruigere nummers “Keep on Lying” en “Got my Brand on You”. Dan hebben we nog maar 2 stations te gaan voor we aan ons eindpunt zijn gekomen. Het subtiele “Wait om You” (My Journey is Almost Done) duurt gelukkig ruim 5 minuten en is daarmee het langste nummer op de Cd. Het effent de weg voor het korte “In and Out Boogie”, de afsluiter van een meer dan puike CD.

Voor liefhebbers van het betere mondharmonicawerk zal RJ Mischo al geen onbekende zijn geweest, met deze CD overtreft hij zichzelf.
Hulde, Lynwood Slim en Lee McBee hebben een waardig eerbetoon gekregen met “Everything I Need” !!!