Up Phil Bee-s Freedom cd-dvd presentatie in De Gouden Leeuw Slideshow

 

Zondag 3 november 2019, De Gouden Leeuw, Dongen
Phil Bee’s Freedom cd-dvd-presentatie Live At Moulin Blues

Tekst: Wil Wijnhoven
Foto’s: Wil Wijnhoven

PhilIk ben al ruim 2 jaar niet meer in de Gouden Leeuw in Dongen geweest, misschien wel een van de cafés met de beste blues stichting van Nederland. Daarbij komt ook nog dat ik in mei het verbluffende optreden van Phil Bee’s Freedom heb mogen meemaken op Moulin Blues en laat hen nu net daar hun cd/dvd-release ten doop houden.
Des te meer een reden om naar De Gouden Leeuw te gaan en de cd/dvd-presentatie bij te wonen van Phil Bee’s Freedom Live at Moulin Blues.

Het wordt een tweesetter en als toetje nog een gastoptreden van een ‘onbekend’ iemand. In de wandelgangen gaat de naam van Kars van Nus al rond. En dat is ook de bedoeling ware het niet dat deze met een griep thuis in bed ligt. Dus afwachten maar wie het gaat worden.

De opening is hetzelfde als op het album: ‘Down The Line’ en waarmee ook het optreden op MB is begonnen. In de goed gevulde ‘De Gouden Leeuw’ zit de sfeer er al direct goed in en dat is ook niet zo vreemd. Alle bandleden zijn uit het goede hout gesneden en het is van dik hout zaagt men planken. Dat bedoel ik positief en gewoonweg dat de band knalt van begin tot de allerlaatste noot rond de klok van 18:30 uur.

Phil Bee mag je inmiddels rekenen tot een van de beste zangers in zijn genre maar vlak zeer zeker niet het gitaarspel van Guy Smeets en Stef Paglia uit. De duels die zij op de planken voeren is subliem, technisch zit het zo strak in elkaar en je ziet deze ‘jonge’ honden genieten.

Het mooie van Phil is dat hij een stapje terug doet om deze twee muzikanten volledig tot hun recht te laten komen. Natuurlijk doen drummer Arie Verhaar, bassist Carlo van Belleghem en toetsenist Pascal Lanslots die meer dan een duit in het zakje doen. Sinds mei speelt de band in de huidige samenstelling en dat heeft zeker zijn rendement opgeleverd. Jammer alleen dat dit het laatste optreden van Stef Paglia is. Hij gaat na dit optreden weer zijn eigen weg. Maar niet getreurd, de volgende optredens zijn samen met Sean Webster. En dat belooft weer volvette gitaarduels te worden tussen Guy en Sean.

Terug naar het optreden, een van de allermooiste songs in hun repertoire is naar mijn smaak ‘Soulshine’ van Warren Haynes. De draai die de band daaraan geeft grijpt mij iedere keer weer bij mijn strot. Wat een prachtige uitvoering. Dat is niet alles want ‘Ain’t That Loving’ en ‘Old Love’ zijn twee nummers die op gelijkte hoogte staan met ‘Soulshine’. Niet op het album maar wel altijd op de setlist tijdens een live-optreden.

Na een korte break waarbij de bezoekers de kans krijgen om het album te kopen of een t-shirtje en even te ‘chatten’ met de muzikanten gaat het optreden verder.

Phil Bees FreedomWat weinigen verwachten is toch uitgekomen, Marcus Weymaere, drummer van het eerste uur neemt voor twee songs de plaats over van Arie Verhaar. Hij drumt mee op ‘Crosstown Traffic’ en ‘I Gotta Fly’ en dat gaat nog steeds zo strak als in de beginperiode van Phil Bee’s Freedom. Helaas door tijdgebrek heeft Marcus moeten afhaken en is vervangen door Arie Verhaar.
Een memorabel moment is ongetwijfeld het nummer ‘One Last Kiss’ opgedragen aan de onlangs overleden Bert Reijnders, een goede vriend van de band. Een nummer dat heel intens en heel klein wordt gespeeld. Met name Guy speelt dit zo ‘klein’ en gevoelig dat de emoties bij menigeen loskomen. Na ruim 10 minuten wordt deze prachtige song afgesloten. Ook dit was weer een staaltje hogeschool muziek.

Phil die ook mee toert met het project van Johan Derksen heeft Di Reed, die ook daaraan deelneemt, uitgenodigd.
Samen met de band wordt ‘Proud Mary’ uit de kast getrokken. Met danspasjes en een stemgeluid welke ‘Tina’ benaderd komt er jammer genoeg een einde aan deze bijzonder fraaie middag. En na een verdomd fraaie toegift ben ik nog steeds van mening dat Phil Bee’s Freedom op MB een optreden heeft weggeven dat afsluitwaardig is. Niet één maar twee gast-optredens zijn ons te beurt gevallen en dan ook nog twee van de bovenste plank.

Phil Bee’s Freedom heeft nogmaals bewezen dat ze grote festivals kunnen dragen en als headliner geplaatst kunnen worden.
Op weg naar huis luister ik nog eens de cd af en blijft het gevoel van MB en De Gouden Leeuw een uur lang nog bij me. Thuis nog eens nagenieten van de dvd.

 

Phil Bee-s Freedom-24
Phil Bee-s Freedom-10
Phil Bee-s Freedom-11
Phil Bee-s Freedom-12
Phil Bee-s Freedom-13
Phil Bee-s Freedom-14
Phil Bee-s Freedom-15
Phil Bee-s Freedom-16
Phil Bee-s Freedom-17
Phil Bee-s Freedom-18
Phil Bee-s Freedom-19
Phil Bee-s Freedom-2
Phil Bee-s Freedom-20
Phil Bee-s Freedom-21
Phil Bee-s Freedom-22
Phil Bee-s Freedom-23
Phil Bee-s Freedom-25
Phil Bee-s Freedom-26
Phil Bee-s Freedom-27
Phil Bee-s Freedom-28
Phil Bee-s Freedom-29
Phil Bee-s Freedom-3
Phil Bee-s Freedom-30
Phil Bee-s Freedom-31
Phil Bee-s Freedom-32
Phil Bee-s Freedom-33
Phil Bee-s Freedom-34
Phil Bee-s Freedom-35
Phil Bee-s Freedom-36
Phil Bee-s Freedom-37
Phil Bee-s Freedom-38
Phil Bee-s Freedom-39
Phil Bee-s Freedom-4
Phil Bee-s Freedom-40
Phil Bee-s Freedom-41
Phil Bee-s Freedom-42
Phil Bee-s Freedom-43
Phil Bee-s Freedom-44
Phil Bee-s Freedom-45
Phil Bee-s Freedom-46
Phil Bee-s Freedom-47
Phil Bee-s Freedom-49
Phil Bee-s Freedom-5
Phil Bee-s Freedom-6
Phil Bee-s Freedom-7
Phil Bee-s Freedom-8
Phil Bee-s Freedom-9

  button-home button-gastenboek button-recensies  

Totaal aantal foto's: 47 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help