logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Against The Wind - Phil Bee
Soul Sacrifice

Against The WindIedereen moet in deze tijd van de Corona pandemie inventief zijn. Bij sommigen lukt dat niet zo, maar bij enkelen lukt dat meer dan aardig.
Een van de voorbeelden is ongetwijfeld Philippe Bastiaans aka Phil Bee. Hij heeft een cd opgenomen met daarop diverse aansprekende covers. Een selectie van tien stukken, bijeengebracht door hemzelf maar ook aangedragen door zijn fans, heeft hij verzameld. En die bonte verzameling levert het album “Against The Wind” op, een titel van Bob Seger waarmee het album ook is verrijkt.


Gekluisterd aan zijn eigen studio heeft hij diverse muzikanten uit binnen- en buitenland bereidt gevonden om ieder in hun eigen omgeving een bijdrage te leveren. En het moet gezegd zijn, kwaliteit trekt kwaliteit aan zoals ik heb gemerkt in alle tien de tracks.
Phil beschikt over een stemgeluid waarmee je eigenlijk alle kanten uit kunt. Of het nu blues, soul of pop is het gaat hem heel gemakkelijk af.

In de keuze van de nummers merk je hoe gevarieerd Phil’s muzikale smaak is en die gaat beslist verder dan de gemiddelde muziekliefhebber. Maar dat maakt dit album dan ook bovengemiddeld interessant.
Als ik af ga op mijn smaak dan kan ik gerust zeggen dat ik op dezelfde lijn zit.
De openingtrack ‘Feelin’ Allright’ is daar het eerste voorbeeld van op dit album. Het nummer van Dave Mason wordt meesterlijk vertolkt en Phil raakt meteen de juiste toon met deze song.

Een van de pareltjes op het album vind ik ‘I Love You More Than You’ll Ever Know’, een nummer dat ik van Blood Sweat & Tears en van Big Pete kende. Deze versie mag je ernaast leggen en dan krijg je drie keer kippenvel. De combinatie van de intense zang en saxofoon dat is echt mijn ding en dat nog aangevuld met ‘toetsen’ maakt het in mijn ogen een sublieme uitvoering.
‘Born On The Bayou’ is ook een treffer, een cover waar Phil een eigen ‘slinger’ aan heeft gegeven. Niet John Fogerty imiteren maar gewoon zijn eigen stemgeluid geeft net die glans aan deze track.
‘I Put A Spell On You’ een nummer dat door velen is gecoverd. Deze uitvoering bezorgt me alweer kippenvel. Het gitaarspel, de zang, de drum en piano zitten zo strak in elkaar dat dit voor mij een van de mooiste uitvoeringen is die ik ooit heb gehoord.

De Clapton covers mogen er zeker ook zijn, fans van Clapton zullen verbaasd zijn hoe deze nummers worden vertolkt. Ik ken niet alles van Clapton en durf ook te stellen dat ik geen fan van hem ben. Maar om de tracks ‘Badge’ en ‘Bell Bottom Blues’ kan ik echt niet omheen. Dat noodzaakt mij om de originelen erbij te pakken en te vergelijken. Conclusie? Phil doet het gewoonweg erg sterk maar ook zijn medemuzikanten dragen een grote steen bij. Daarnaast krijg ik ook meer inzicht in de kwaliteiten van Clapton.

Het voert te ver om iedere song eruit te lichten maar als liefhebber van Paul Weller kan ik ‘You Do Something To Me’ niet onbesproken laten. Ik heb het al diverse keren live gehoord van Phil Bee en steeds weer verrast het nummer me weer in zijn uitvoering. En als ik dan in mijn studeerkamer zit kan ik ook nu weer van dit studionummer genieten. Het album wordt natuurlijk afgesloten met te titeltrack, een nummer van Bob Seger en met recht een all time favorite genoemd mag worden.

Phil Bee bewijst met dit album dat hij tot de allerbeste zangers van Nederland behoort. Hij heeft de kwaliteit in huis om diverse genres op een perfecte wijze te vertolken en hier en daar zijn eigen ‘ik’ erin te verwerken.
Zou ik sterren uitdelen dan krijgt “Against The Wind” van mij het maximale aantal sterren. Gebaseerd op de zang, muzikaliteit en de keuze van de songs is dit album een aanrader.