logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

The Two Tone Tracks - Mrs. R&B and the Soulshakers
Catty Town Records

Tekst: Wil Wijnhoven

mrs R&BHet moet in de Jaren negentig zijn geweest dat ik Mr R&B and His Soulshakers aan het werk heb gezien. Destijds een bijzonder populaire band, niet alleen in Limburg, maar overal. Het resultaat van die tijd is vastgelegd in een ‘live’-registratie op cd. Dat leverde hen onder meer optredens op in het voorprogramma van BB  Kings Tour in Nederland, op de Zomerparkfeesten en het Bluesrockfestival in Tegelen.

Maar door de drukke werkzaamheden van diverse bandleden is de band uit elkaar gevallen. Maar het bloed kruipt waar het niet kruipen kan en zo komen na twintig jaar de Soulshakers weer bij elkaar. Mr R&B is ingeruild voor Mrs. R&B en van de elf personen staan er nu 9 personen op het podium.
Met net zoveel passie en enthousiasme als destijds staat de ‘nieuwe’ Mrs. R&B and The Soulshakers weer op het podium. Hun mix van Rhythm & Blues, swing en jump is nog net zo aanstekelijk als destijds, maar naar mijn idee klinkt het nu nog volwassener en strakker.

Hun ‘debuut’-album, als ik het zo mag noemen, met als titel “Two Track Tones” bewijst eens te meer de kwaliteiten van de band. Met name zangeres Nancy van Deursen vind ik een gouden greep. Zij heeft een zuiver en warm stemgeluid en voelt zich als een vis in het water bij de band. De Soulshakers samen met Nancy zijn in vrij korte tijd een gesmede eenheid geworden alsof ze al jarenlang met elkaar touren. De toevoeging van de Hammond doet overigens geen enkele afbreuk aan de ‘oude’ sound maar voegt juist iets toe. Mede ook door de kwaliteiten van de andere bandleden en natuurlijk de onmiskenbare sound van de koperblazers is sterk. Met elf muzikanten staat er een ‘ware’ bigband op het podium die live maar zeker ook op het album met glans hun sound propageren.

Ze hebben dertien nummers opgenomen en hebben daarbij uit het arsenaal aan songs uit het verleden een hele selectieve keuze gemaakt. Een keuze die de kwaliteiten van de band nog meer naar voren haalt maar die ook nog eens variabel genoeg is om helemaal op te gaan in hun warme sound.
Geopend met ‘Found Some Real Good Lovin’ een nummer uit 1954 van Shirley Gunter en Maxwell Davis zet meteen de toon van het album “Two Tone Tracks”. Je wordt meteen ondergedompeld in de warme en mooie ‘ouderwetse’ bigband sound gestoken in een moderner jasje. Gevold door het iets snellere ‘Promise Mr. Thomas’ en ‘What Good’ll It Do To Me. Vooral bij dit nummer komt je de stembeheersing van Nancy naar voren.

Nog vlotter gaat het eraan toe bij ‘Boppin’ With The Blues’. Een voor mijn gevoel heerlijke intro met de blazers en de steeds weer vaste en strakke drumpartijen in volle snelheid van Hupie Schell die deze strakheid het hele album vasthoudt.
De opening van ‘Spinach Song’ geeft mij het gevoel dat ik in een musical terecht ben gekomen. Zo eentje waar je Bing Crosby met zijn druilerige ogen in de lucht starend voorbij ziet schuifelen.  Dat neemt niet weg dat deze song uit 1949 van Johnny Gomez en Bill Gordon geen kwaliteiten bezit. In tegendeel zelfs, zoals de song begint met “Spinach has Vitamin A, B and D” worden deze vitaminen in muzikale ook overgebracht naar de luisteraar. En als ik het origineel van Julie Lee vergelijk met de huidige versie nou dan is de conclusie dat er hier een absoluut pareltje op de cd terecht is gekomen.

Ik ben vooral benieuwd naar de uitvoering van Fats Wallers nummer: ‘Squeeze Me’ waar de eerste de piano op de voorgrond heeft gezet doet Mrs. R&B and The Soulshakers het met iets meer vaart en met de koperblazers. Misschien geen terechte vergelijking maar geef mij dan toch maar de modernere versie van de band nu.

Slotsom…
Mrs. R&B and The Soulshakers zijn terug en hoe… De tijd is ook voor hen niet blijven stilstaan maar ze zijn er gerijpter uitgekomen. Het niveau is nog hoger en de kwaliteiten spreken boekdelen. Liefhebber van r&b, jump en swing? Dan ben je met ‘Two Tone Tracks spekkoper.