logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Self Made Man - Mike Wheeler
Delmark Records 2012

Tekst: Huub Houben

Mike-Wheeler-Self-Made-ManGeboren in Chicago in 1961, dan weet je al bijna wel kant het op gaat als je het muzikale pad gaat bewandelen. Dit pad voerde Mike Wheeler langs vele clubs in Chicago om uiteindelijk bij James Montgomery te belanden die met zijn Chicago Playboys al wat meer bekendheid had omgebouwd. Daar bleef hij tot 2011 terwijl hij er ook nog een eigen carrière op na hield met de Mike Wheeler Band.
Dat leverde een Cd op in 2003 en pas in 2012 zag zijn 2e CD het levenslicht op het Delmark label. De titel “Self Made Man” spreekt voor zich.

De man heeft heel wat ellende meegemaakt in de relationele sfeer uitgaande van de titels die de nummers dragen. Maar aangezien hij zijn vrouw bedankt voor de jarenlange steun zal dit ook wel meevallen. Hij schreef op een nummer na (“Let me Love You Baby” van Willie Dixon) alle 13 nummers zelf en het mag gezegd worden; Het is een schijfje geworden waar hij trots op kan zijn.

Iedereen die Chicago blues kan waarderen zal “Self Made Man” nog vele malen beluisteren. De opener “Here I Am” doet zijn naam eer aan, je krijgt een eerste indruk en die is meestal bepalend voor de rest van de CD. Heerlijk gitaarspel en een onverwacht warme soulvolle stem verwennen je 13 nummers lang.
Vooral het titelnummer is een heerlijk swingend nummer waar Omar Coleman met zijn mondharmonica rijkelijk zijn steentje aan bijdraagt. Maar op het merendeel van de CD voert het stevige gitaarspel van Mike Wheeler de boventoon, zonder te ontaarden in een stortvloed van noten en geluid. De bijna 30 jaren in het (blues)vak werpen zijn vruchten af.

Hoogtepunten te over: “Moving Forward” met een funky inslag, vuurwerk van zijn gitaar krijg je op “Walkin’ Out the Door”, de keyboards op “I’m Missing You”. De ode aan de Chicago blues met het nummer “Chicago Blues”. Zwakke nummers staan er gewoonweg niet op!

Voor de fans van Chicago blues heb ik maar een conclusie: Gewoon aanschaffen en oordeel zelf.
Je zult niet teleurgesteld worden!!