logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

In The Dog House - Mike Osborn
(JE CAGNE records)

Tekst: Harm Lutke

Mike OsbornDe uit San Francisco afkomstige Mike Osborn is vrijwel zijn hele leven al muzikant en heeft daardoor een schat aan ervaring opgedaan in verschillende muziekstijlen als country, bluegrass, funk, ja zelfs Metal. Kortom een gitarist die van wanten weet en voor wie niks meer vreemd is.

Op zijn pas 2e album 'In The Dog House' (vernoemd naar de opnamestudio van zijn vriend en producer Alan Mirikitani, die tevens een groot aandeel in het schrijfproces had) keert hij terug naar de blues. In de 'early years' was hij namelijk leadgitarist in diverse Stevie Ray Vaughan- tribute bands en dat, maar ook die andere invloeden, hoor je duidelijk op dit album terug.
Met zijn bandleden: Johnny Griparic op bas, Lee Spath achter de drums en toetsenist Teddy Andreadis, gaat Mike meteen groovend loos op de opener 'Love vs Ego'.

In 'Company Graveyard' krijg je als luisteraar 4.43 minuten de tijd om je te overtuigen of Mike inderdaad dé aangewezen gitarist voor een SRV tribute band was. Twijfel je toch nog een beetje, dan neemt het sublieme gitaarspel op 'Tied Up', de enige slow blues op dit 11 nummers tellende album alle twijfel weg.

Naast dat hij een uitermate gedegen gitarist is, is Mike ook nog eens gezegend met een prima stem die zich bij iedere song aanpast. Of dat nu beheerst op een swingende country rocker als 'Lovin' Time' is of lekker rauw op 'Cold Man Cold', het gaat hem allemaal goed af.

Good old Rock 'n Roll hoor je op 'Cheap Woman' en voor de country ballad 'Satan & Sr. Paul', een nummer van John Fulbright, gord gastmuzikant Randy Mitchell zijn gitaar om. Het indrukwekkende slide-werk is een kolfje naar zijn hand en maakt het nummer tot één van de uitschieters.
Met 'Jump In Your Fire' gaat het er weer steviger aan toe. De dampende boogie is de voorbode van de surf-rocker 'In The Dog House', de afsluiter en enige instrumental die dit prima album rijk is.
In “The Dog House'' zal niet door de blues puristen met open armen ontvangen worden, daarvoor hoor je te veel variëteit, maar juist die variëteit maakt dat het album voor anderen 44 minuten lang lekker weg luistert.
Vele, vele jaren maakt Mike Osborn met verschillende bands de Amerikaanse westkust onveilig.

De tijd lijkt rijp om in deze samenstelling eens een uitstapje naar Europa maken. Een band om naar uit te kijken!

Tracks:
01. Love vs Ego 4.10
02. Company Graveyard 4.43
03. Lovin’ Time 3.44
04. Cold Man Cold 5.03
05. Fire & Gasoline 4.21
06. Tied Up 3.29
07. Cheap Woman 2.50
08. Veterans Song 2.50
09. Satan & Sr. Paul 3.56
10. Jump In Your Fire 4.40
11. In The Dog House 3.36