logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Too Much Jesus (Not Enough Whiskey) – Mighty Sam McClain
(Continental Blue Heaven 2023)

mighty-sam-mcclainDe titel past precies bij de uitstraling van Mighty Sam McClain, tenminste zo schat ik hem in. Zeker na het beluisteren van zijn recente album dat een mix van blues, soul, gospel en funk herbergt. Verdeeld over veertien nummers van eigen hand of in samenwerking met Pat Herlehy met uitzondering van: ‘Real Thing’  dat hij samen met Allen Toussaint heeft geschreven.
De nummers stralen warmte en spiritualiteit uit verpakt in een groovy sound. Dat komt ook door de vrij uitgebreide band met een degelijke blazerssectie en de mooie stem van achtergrondzangeres Concetta. Zij treedt als special guest op.

Pat Herlehy’s gitaarspel in combinatie met de donkere en soulvolle stemgeluid van Sam McClain blijkt een sterke combinatie te zijn zoals we op menige song kunnen horen. ‘I Wish You Well’ is daar een goed voorbeeld van. Alle elementen komen hier volledig uitgediept aan bod. Nergens overdadig of op de voorgrond tredend maar alles ligt heel strak in lijn.
‘Missing You’ is een soul-ballad die bijna hartverscheurend klinkt met een spitse gitaarlick in de intro opgevolgd door de ingetogen en warme stem van Sam. De wijze waarop dit nummer wordt gespeeld is haast aangrijpend en laat je meeleven in de tekst van het nummer.

In enkele gevallen klinken de nummers als de wel keibekende Philly soul sound, de muziekstijl die hier in de jaren zeventig en tachtig zo populair was. Luister maar eens naar ‘Tears’ en ‘So Into Me’. Gekoppeld aan het puntige gitaarspel van Pat Herlehy en de toch wel subtiele zang van Sam is het alsof je een warme deken over je heen krijgt.

Maar zoals gezegd ook de funky stijl is wel degelijk aanwezig en een goed voorbeeld daarvan is ongetwijfeld een nummer als: ‘Wake Up Call’ terwijl ik bij het nummer ‘Rock My Soul’ een vleugje James Brown sound ontwaar.

De titeltrack, het op een na laatste nummer van het album, klinkt heel aangrijpend. Met gospel invloeden is het naar mijn smaak een brug te ver. Vanuit Sam’s standpunt uit en zijn korte introductie gelezen te hebben, is het begrijpelijk waarom hij ‘dit’ nummer maar ook het album heeft geschreven en opgenomen. Alleen al deze titeltrack verteld veel over zijn leven aan de drank. Een emotioneel verhaal met een toepasselijke oplossing.
Nee. Geef mij dan toch maar het afsluitende nummer ‘Dance’. Zoals de titel al aangeeft moet dit natuurlijk een lekker swingend nummer zijn met een lekker groovy tempo waarop je kunt dansen. En met een mix van soul en funk moet dat geen enkel probleem zijn.

“Too Much Jesus (Not Enough Whiskey)” is een album met enkele goede songs. Niet direct een verrassing of een album dat er naar mijn idee uitspringt. Maar een alledaags album met goed te beluisteren songs op diverse momenten.