logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

My Stories - Mátyás Pribojszki Band
(PMCD0008/eigen beheer)

Tekst: Wil Wijnhoven

MatyasMátyás Pribojszki is niet de gemakkelijkste naam om uit te spreken en al zeker niet om te schrijven. Maar zijn muziek is wel top of the bil. Deze Hongaarse singer/songwriter/harpspeler wordt gezien als een geweldig goede muzikant, geen wonder dan ook dat muzikanten als Charlie Musselwhite ; Bob Margolin; Ripoff Raskolnikov; Bill Barret en Raphael Wressnig op zijn album “My Stories” meewerken.

Mátyás Pribojszki Band is een fris klinkend album waarop we een mix horen van blues en soul zoals je op de openingstrack ‘Memphis Soul’ kunt horen. 
Mátyás neemt alle zang voor zijn rekening en daar heeft hij ook een mooie warme stem voor. De harppartijen wisselen Mátyás, Charlie Musselwhite en Bill Barret regelmatig met elkaar af. Zo horen we Charlies vlammende harp op het uptempo nummer ‘Fat Mama Boogie’ en kunnen we Bill Barret op zijn chromatische harmonica beluisteren op het nummer ‘Traveling Mood’. Dit is het enige nummer op het album dat niet geschreven is door Mátyás. Alle overige elf nummers zijn wel interessante pennenvruchten van hem.
Na het vlammende werk van Charlie neemt Mátyás het dampende mondharmonica spel over op ‘Can’t Make You Stay’. Een uptempo nummer dat op een gelijkwaardig niveau ligt met het voorgaande nummer mede ook door het gitaarspel van Bob Margolin.

Van het vlotte blueswerk gaan we ineens over op een bluesballad, geen tranentrekker, maar een heel strak en pakkend nummer. Als je dit nummer goed in je opneemt ontdek je hoe goed de schrijverskwaliteiten van hem liggen. De zang wordt hier overgenomen door Ripoff Raskolnikov, deze heeft wel een hele warme stem en zorgt op deze ballad voor een aangrijpende sfeer. De harp in dit nummer is een lust voor het oor en, eerlijk gezegd moet ik dan ook weleens denken aan de kort geleden overleden Toots Thielemans. Een grootheid op de harp in vooral de jazzmuziek. Maar bij dit nummer durf ik gerust te stellen dat het harpspel hier op een even zo hoog niveau ligt. Het is natuurlijk niet fair om jazz en blues te vergelijken omdat mijn voorkeur naar de blues gaat en ik dus niet objectief daarin ben. Maar technisch ligt het niveau van de harp hier ook ontzettend hoog.
En als ik aangeland ben bij nummer 6: ‘Bad Weather Blues Again’ komt ineens ook Kid Anderson, met zijn typische vinnige gitaarspel, om de hoek kijken. Deze beiden hebben iets magisch met elkaar als het op de muziek aankomt. Je hoort dat het klikt tussen beide en dat ontaardt in een geweldig mooie bluestrack.

‘My Story’, de titeltrack, is alleen al de moeite waard om naar de tekst te luisteren. En aangevuld met de muziek is het een juweeltje. Dit nummer herbergt alle kwaliteiten van de Mátyás Pribojszki Band. Het donkere van de blues, de snelheid van swing en de warmte van soul.
Dan is ‘Banging On Your Door’ heel iets anders, dit gaat meer richting de country en een heel klein beetje Texmex. Een apart nummer dat eigenlijk het album breekt, in de goede zin van het woord.
Een van de mooiere nummers op “My Stories” vind ik het swing jump nummer: ‘Balaton Boogie’. Daarbij moeten zijn gedachten, tijdens het schrijven, toch teruggegaan naar zijn jeugd en de vakanties aan het Balaton meer. Tenminste dat idee krijg is bij het beluisteren van dit vrolijke nummer.
Het afsluitende ‘Blues For My Daddy’, een ode aan zijn vader van ruim tien minuten, is een echte blueskraker en past, ondanks zijn lengte, prima als einde van dit bijzonder fraaie muziekdocument.

Ik heb Mátyás Pribojszki enkele malen live aan het werk gezien en dan kloppen de woorden die Bob Margolin op de binnenhoes van het album heeft geschreven:
‘I Think you are a doing everything right. And along with your music, you always seem happy and friendly. The mean old world needs more people like you!”

En dat kan ik alleen maar onderstrepen……