logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Weightless - Matt Andersen
True North Records - April 2014

Tekst: Nineke Loedeman

matt-andersenDe Canadese singer songwriter Matt Andersen mag hier dan nog niet zo bekend zijn bij het grote publiek, met zijn achtste album Weightless zou daar maar zo verandering in kunnen komen. Hij sleepte al diverse awards in de wacht, zo won hij in 2013 als eerste Canadees de Best Solo Performer award in de International Blues Challenge te Memphis. Met Matt’s ‘Stubby Fingers‘ is het goed gitaar spelen, zo bewijst hij keer op keer. En met dat mooie gitaarspel begeleid hij zijn uitermate krachtige en indringende bariton stem. Een stem die gelijktijdig gevoelig en teder kan klinken. Voor ‘Weightless’ heeft hij een arsenaal van goede muzikanten om zich heen verzameld, evenals een aantal goede co-schrijvers als Dave Gunning, Joel Plaskett, Tom Wilson en Dave Myles.

‘Weightless’ bevat een dozijn songs die moeiteloos in elkaar overschakelen. Van het enigszins poppy doch soulvolle ‘I Lost My Way‘, waar de reggae-achtige baslijnen een hele vette hammond ondersteunen, in het meeslepende ‘Last Day‘. Fenomenaal gezongen en met een refrein wat je bijblijft. ‘So Easy’ begint met een ietwat treurig klinkende pedalsteelgitaar intro en geeft zo een uitgesproken country tintje. Een prachtig, gevoelig gezongen ballad.

Dan het indringende ‘Let’s Go To Bed‘, waarin hij het gevoel beschrijft wat menigeen van ons wel kent: na een zware dag, als we moe zijn van alle zorgen, willen we ons terugtrekken in onze eigen persoonlijk wereldje : We’ll slow the world down ..we won’t make a sound. Een eenvoudig maar subliem nummer en wonderschoon gezongen.

In ‘Alberta Gold’ vertelt hij het verhaal over de oliewinning in het westen van Canada, en het harde leven wat daar bij hoort. ‘Drift Away’ is weer zo’n persoonlijk statement om nu alles even los te laten en te wachten op een nieuwe dag. Soms lijken dingen uitzichtloos, maar we moeten doorgaan. Het klinkt herkenbaar en dat is juist de kracht van dit nummer.

‘Between The Lines‘ is alweer zo’n mooie en indringende ballad. De rustige songs zijn voor mij toch de sterkere nummers op dit album. Juist dan komt zijn veelzijdige en emotievolle stem mooi uit. Die stem neemt je mee in de song en doet je nadenken over de belangrijke zaken des levens. Het orgeltje, de blazers en het gospelkoor maken ‘What Will You Leave’ tot een fijne afsluiter van dit album.

‘Weightless’, geproduceerd door Steve Berlin (o.a. Los Lobos), is een album vol oprechte songs, heeft diepgang en is toch reuze toegankelijk. Nergens verveelt dit album en stijlen als blues, country en folk worden soepel afgewisseld en vloeien over in Matt’s eigen stijl. Het geheel is mooi gearrangeerd en voelt vertrouwd. De songteksten staan in de hoes wat ik overigens altijd prettig vind. Matt heeft met dit album een echt juweeltje afgeleverd. Binnenkort zal hij weer op de Nederlandse podia te bewonderen zijn. Voor liefhebbers van Americana, Folk en Blues is dit een aanrader.

Tracklist:
1. I Lost My Way
2. My Last Day
3. So Easy
4. Weightless
5. Alberta Gold
6. Let’s Go To Bed
7. The Fight
8. Drift Away
9. Let You Down
10. City Of Dreams
11. Between The Lines
12. What Will You Leave

https://www.youtube.com/watch?v=f-pF2T9byy0
http://www.stubbyfingers.ca/