logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Life Will Humble You - Malford Milligan & The Southern Aces
Stagger Lee Records/Royal Family Records

Tekst: Wil Wijnhoven

Malford MilliganDat een vriendschap waardevol kan zijn en ook nog iets oplevert waar de wereld iets aan heeft bewijzen Malford Milligan en Jack Hustinx.
Malford Milligan & The Southern Aces hebben een album uitgebracht met de titel: “Life Wil Humble You”. Dat is ook de songtitel die we tegenkomen op dit album en op “Over Yonder” van Jack Hustinx en hij is ook degene die dit album heeft geproduceerd en zijn muzikale medewerking hierop verleend.

Malford en Jack zijn samen verantwoordelijk voor het grootste deel van de autobiografische composities, die worden afgewisseld met covers van onder meer: Charlie Rich, Steve Cropper en Stephen Bruton. Van deze laatste staan er twee songs op en dat is ook niet vreemd omdat zij eens bevriend waren met Stephen (✝2009) en veelvuldig met elkaar hebben gespeeld. Samen met The Southern Aces, de Nederlandse en Amerikaanse uitvoering van deze band, hebben beiden een puik album afgeleverd.

Terug naar “Life Will Humble You” een album dat rust en kwaliteit uitstraalt en direct met een kippenvelletje begint, dan ben ik al verkocht. ‘I’am Glad To Do It’, een nummer van Homer Banks en Johnny Keyes, is ook op single uitgebracht, komt wel even binnen en bezorgt mij het eerste kippenvelmoment.
Achteroverleunend genieten van zo’n mooie muziek is super zeker ook omdat dit hoge niveau en deze mooie songs blijven komen, ruim 55 minuten lang.

Pak bijvoorbeeld ‘Getting Over You’ van Stephen Bruton met op de achtergrond Roel Spanjers aan het accordeon en die prachtige rustgevende zang van Malford zorgen ervoor dat je dat kippenvel gevoel blijft houden.

Een iets hoger tempo kom ik tegen op: “I Don’t Mind It At All’. Een vleugje rock ’n roll zorgt voor een geraffineerde variatie op het album.
Natuurlijk, de titeltrack blijft een geweldig sterk nummer, geschreven door Malford en Jack laat op muzikale wijze horen wat zij hebben meegemaakt en wat vriendschap betekent. Een pareltje.

Nog een kraker is hun uitvoering van Stephen Brutons “Yo Yo’, soul met country blijkt een ideale mix te zijn met name door de zang van Malford krijgt dit nummer nog meer dimensie en diepgang.

En tsjakka, daar komt voor mij het tweede extreme kippenvelletje voorbij, “All This Love”. Hier geniet ik bijzonder van de fraaie samenzang van Malford en Jack. Een echt ‘wow’-moment. Dat geldt ook voor de overige muzikanten die stuk voor stuk een topprestatie leveren. Ook hier komt Roel met zijn accordeon op het juiste moment binnen.

Het is alsof ze het ervoor doen… weer een geweldig kippenvelletje in de vorm van ‘When Love Brings You Tears’. Daar hebben Malford en Jack hun vriendschap vertaald in een prachtig nummer. Heel intens gezongen met een mooi staaltje muziek waarin een sterke opbouw zit. Die mix van intens en gepassioneerd wordt hier voortreffelijk ten gehore gebracht.

Je zou natuurlijk ieder nummer kunnen beschrijven omdat ze stuk voor stuk pareltjes zijn. Maar er moet wel wat overblijven voor de luisteraar om zelf nog iets te ontdekken. En geloof me er is genoeg te ontdekken op dit album.
Maar ik wil zeker niet afsluiten zonder het afsluitende nummer ‘Feels Like Going Home’ te memoreren. Een nummer van Charlie Rich dat met zoveel passie gezonden en op piano wordt gespeeld, en Jan-Willem Roy tegen het einde ook nog meezingt, daar kun je niet omheen. Charlie Rich zou vanaf zijn wolkje boven twee duimen hebben opgestoken voor deze uitvoering.

Wat we voorgeschoteld krijgen is een mix van: roots, soul, country en een heel klein vleugje rock ‘n roll, maar mocht je het toch in een hokje willen stoppen doe het dan in het hokje ‘Americana’.
Voor mij behoort dit album tot een van de betere albums die dit jaar zijn uitgekomen.
Nu werk ik niet met sterren of met punten maar zou ik dat doen dan krijgt “Life Will Humble You’ van alles het hoogste.