logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Another Man - Little Steve & The Big Beat
Continental CECD68

Tekst: Wil Wijnhoven

Little SteveHet heeft toch nog een poosje geduurd voordat Little Steve & The Big Beat met hun volwaardige opvolger voor hun EP op de proppen is gekomen. Maar eerlijk is eerlijk… het is de moeite geweest te wachten op dit mooie staaltje muziek.
Voorafgegaan door de single ‘Brand New Man’ volgt dan dit debuutalbum met een lekker potje rhythm & blues.

Frontman Steven van der Nat die je met zijn vurige gitaarspel en sterke vocalen dompelt in een warm bad van uptempo nummers, waarvan het overgrote deel van zijn hand komt. Samen met Martijn ‘Tinez’ van Toor; Evert Hoedt; Jody van Ooijen en Bird Stevens hebben ze in totaal elf songs op het album verzameld.
Met een gemiddelde duur van twee en een halve minuut raast het album aan je voorbij maar tussen ‘Just Fooling Around’, de openingstrack en ‘Live & Lean’, eindtrack, is het volop genieten van de muzikale kunsten van Little Steve & The Big Beat.

Zoals geschreven vurig gitaarspel, maar ook de warme klanken van de saxofoons extra aangedikt met de baspartijen van Bird en de strakke drumpartijen van Jody die allemaal hun steentje bijdragen.
Direct al bij het eerste nummer ‘Just Fooling Around’ valt alles als een puzzel passend in elkaar en ontdek je hoe sterk alle muzikanten en instrumenten in elkaar overvloeien maar ook elkaar aanvullen.
Rust, als je het zo mag noemen, wordt je bijna niet gegund want het daaropvolgende ‘Teasin’ Without Pleasin’ haakt daar mooi op in. Met een vleugje soul en een tandje lager geschakeld is het op de juiste plek geplaatst op het album.

Op ‘Dangerous Kind’ treden de saxofoons en gitaar om beurten meer op de voorgrond en dan hoor je eens te meer de kwaliteiten en hoe sterk hun timing is. En als je goed luistert hoor je Bas Janssen (Texan Tail) op de piano. Ook niet de geringste in zijn vak.
En dan komt er een ‘wow’ moment voor mij…. De titeltrack, een van de mooiste nummers op het album. De mix van rhythm and blues met soul is heel intens en met gevoel gecombineerd. Voor mij absoluut een kippenvelletje. Het hoeft dus niet altijd uptempo te zijn maar het mag ook heel ‘klein’ en intens zijn. En ondanks dat dit ook het langste nummer op het album is hat het voor mij gerust langer mogen duren. Op een of andere manier trekt het gitaarpingeltje tussendoor mij aan.

Nu wil ik ook de twee songs horen die Steven niet heeft geschreven. Het eerste met als titel: ‘Yes You Can’ is geschreven door Martijn van Toor. Dat is ook te merken, een instrumentaal nummer met in de hoofdrol de saxofoons van beide muzikanten. Een nummer dat heerlijk swingt. Ik hou wel van deze instrumenten zoals ze hier worden toegepast.
De andere cover is er eentje van Ike Turner en heet: ‘Just One More Time’ en dat ga ik dan ook meteen vergelijken met elkaar. Nou…. Dan mag je deze cover gerust naast het origineel leggen. Daar hoeft de band zich absoluut niet voor te schamen. Ik denk zelfs dat Ike vereerd zou zijn met deze uitvoering. En dan alweer die geweldig sterke combinatie van zang, gitaar, drum, bas en sax. Je zult dan wel denken dat is toch bij iedere song? Klopt. Maar bij enkele songs zoals deze valt dat nog meer op.

En dan wordt er afgesloten met iets dat op een rumba lijkt maar dan met een sausje rhythm and blues. Verpakt onder de titel ‘Live & Learn’ een mooie afsluiting die de totale lading van het album “Another Man” op waarde en klasse dekt.

Een uitstekend debuutalbum van Little Steve & The Big Beat en als jij je mocht afvragen waarom deze band op de grote festivals heeft gespeeld dan moet je deze geluidsdrager zeker aanschaffen met garantie dat je daar bij het eerste nummer al achter komt.