logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Little Devils – The Storm Inside
(Krossborder Records)

Tekst: Harm Lutke

Little DevilsSoms komen verrassingen zo maar uit de lucht vallen en met een beetje geluk, en goed gemikt, vallen ze in je brievenbus. Daar trof ik onlangs een onverwacht pakketje uit het Verenigd Koninkrijk aan dat mij nieuwsgierig maakte naar de inhoud. Het blijkt een cd in een hardcover-case van de, tot dan toe, voor mij totaal onbekende Little Devils te zijn. Deze band uit Londen brengt met "The Storm Inside'' haar 4e album uit, maar de eerste in deze samenstelling, tenminste dat maak ik op uit de bijgeleverde info. Die samenstelling mag bijzonder genoemd worden want de band bestaat in een fifty/fifty verhouding uit dames en heren. Nu zie je een dergelijke opstelling de laatste tijd wel vaker, maar een Engelse band met als middelpunt een Nederlandse zangeres is niet echt alledaags.

Zangeres Yoka heeft een prettige stem met een flink bereik, die ergens tussen die van Skin (Skunk Anansie) en Adele zweeft. Daarnaast speelt zij op hoog niveau dwarsfluit en saxofoon, in ieder geval zo hoog dat ze in 2014 finaliste was voor 'Instrumentalist of the year' bij The British Blues Awards. Verder bestaan de Little Devils uit Big Ray Qureshi-gitaren, keys en backings, Graeme Wheatley, die aan de bassnaren plukt en nu en dan ook de vocals op zich neemt en achter de drums en percussie zit/staat Sarah Leigh Shaw.

Dat moderne blues steeds meer terrein weet te winnen bewijzen de Little Devils hier met deze cd die maar liefst 14 door het duo Qureshi/Wheatley geschreven songs bevat en verduiveld lekker weg luistert. Maar daar kwam ik pas achter nadat ik de strijd met de 'populaire' cellofanen verpakking in mijn voordeel beslecht had.

Het eerste nummer, 'Storm Warning' geheten heeft iets sinisters over zich alsof het je wilt waarschuwen voor het gene wat komen gaat. Met 'Wounded' krijg je al een beetje het gevoel welke richting het de resterende 58 minuten uit zal gaan, maar zoveel tijd heb ik niet nodig om overtuigd te raken van de bijzondere kwaliteiten van deze band. 'Wounded' wordt gedragen door de knappe stembeheersing van Yoka en haar fluitspel, maar het is slechts een teaser voor het fenomenale 'Deep Inside', een hoogtepunt van dit album. De saxofoon-solo vormt de aanloop naar de niet te onderschatten vocalen van Yoka die dit nummer naar een hoogtepunt tillen, waarna het voortreffelijke gitaarspel van Big Ray weer even rust in de tent brengt. 'Deep Inside' heeft, geheel ten rechte, een plaats op de compilatie cd ''Best of British Blues Vol 1” verworven.

'Skin Sin' kenmerkt zich door een lekkere groove waarbij fluit en gitaar elkaar in solo's aflossen en eindigt verrassend met een rappende Graeme Wheatley.
'The Birth Of The Blues' is een bluesrocker waarop flink gesoleerd wordt door bas en gitaar en dat na de sax-solo abrupt eindigt.
Bij een live optreden zullen ongetwijfeld op 'A Long Time Ago' en het swingende 'Present Tense' de voetjes van de vloer gaan. De eerste is een nummer dat meteen hangen blijft en wordt voor de afwisseling door Graeme, op een bijna fluisterende toon, gezongen.
Voor dit voortreffelijke door Chris Mansell, Tony Wood en Little Devils geproduceerde album werd ook de hulp van enkele gast muzikanten in geroepen zoals Penny Sarchet op trompet en Andrew Maclaine Wilson op sax en trombone. Zij zorgen voor variatie waardoor er een bijna Motown-achtige sound op 'Stand' ontstaat.

Daarna dient er zich met 'My Perfect You' weer een volgend hoogtepunt aan! Met deze prachtig uitgewerkte slow blues weet Yoka met haar krachtige uithalen Dana Fuchs zeer dicht te benaderen. Kippenvel!
In 'Cold', waarbij het vioolspel van Diana Stone mede voor de sfeer zorgt klinkt Yoka's stem weer heel anders en roept vergelijkingen op met die van Dusty Springfield. Het lijkt haar moeiteloos af te gaan!
Op 'The Storm Inside' weten de Little Devils meer dan een uur de aandacht, zonder maar een moment te verslappen, vast te houden en leveren daarmee een buitengewoon goed visitekaartje af!

In oktober zullen zij ons land en België met hun '21st Century Blues' bestormen, de bluesliefhebbers met een bredere smaak zullen dat zeker waarderen!