logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Days Like This - Linda Valori
(Leart LEO1012)

Linda-ValoriLinda Valori, de Italiaanse zangeres is in haar geboorteland wereldberoemd. Zij won er ondermeer het festival van San Remo, een niet geringe prestatie. En heeft al enkele CD’s achter haar naam staan.
2013 moet voor haar de doorbraak worden in Europa en Amerika. Met haar album “Days Like This” geproduceerd in Chicago door Larry Skoller’, moet dat eigenlijk geen probleem zijn.

Ze heeft een warme stem die zich prima leent voor soul, gospel en blues daarmee staat ze nog niet op gelijke hoogte als Bettye Lavette en wijlen Etta James. Maar met de twaalf songs op deze release maakt ze wel degelijk een grote stap in de goede richting.
Mede door een zeer uitgebreide begeleidingsband met blazers, harmonica en achtergrondkoor krijgen we mooie songs te horen.
Dat hier muzikanten met ervaring staan moge duidelijk zijn bij het horen van enkele uitstekend uitgevoerde covers. En dat begint al met de openingstrack ‘Days Like This’ van Van Morrison. Of neem haar uitvoering van Ike Turners ‘I Idolize You’ waarop haar stem nog intenser klinkt als bij de openingstrack. Ze gaat hier heel diep en brengt het verhaal geloofwaardig over. En dat doet ze nog een keer bij Ike’s compositie ‘The Way You Love’. Conclusie is dan snel gemaakt dat de composities van Ike Turner haar bijzonder goed liggen.

Jammer genoeg staat er een iets mindere uitvoering van het nummer: ‘Your Love Is So Dogone’ waarbij ik het gevoel krijg dat ze tot het uiterste moet gaan om haar stem onder controle te houden en de hoge noten te halen. Ik kan je gerust stellen, dat gevoel heb ik alleen bij dit nummer en misschien is het ook wel een kwestie van smaak. De ene houdt ervan en de ander niet.

Erg verrassend is haar interpretatie van ‘Don’t Get Me Wrong’ en niks ten nadelen van Chrissy Hynde maar deze versie van Linda Valorie ligt mij toch stukken beter. Dat heeft uiteraard met haar stem te maken maar ook met het frissere en minder deprimerende arrangement met harp en toetsen. Hierdoor krijgt het nummer meer soul en warmte toebedeeld. Een bijzonder fraaie uitvoering kan ik je vertellen.
Ik had het zojuist over het niveau van Linda dat die nog niet op het niveau van Etta en Bettye is. Echter bij het horen van: ‘Jealous Kind’ gaat dat toch niet helemaal op. Want hierbij komt ze toch wel heel dicht in de buurt van beide dames. Dat geldt ook voor het met hart en ziel gezongen: ‘After Laughing’.

En welke zangeres met zo’n stem probeert niet eens een nummer te zingen van Janis Joplin. De fans van Janis zullen deze uitvoering niet weten te waarderen. Maar prik je daar doorheen dan ontdek je ook dat de songs van Janis met een aangepast arrangement heel fraai en soulachtig kunnen worden gezongen. Zoals in dit geval door Linda die hier duidelijk niet Janis wil coveren maar haar eigen ‘ik’ aan het nummer wil meegeven. Uit dat oogpunt bezien is het haar goed gelukt en klinkt het nummer ook mooi. Echter ook hier geldt dat mijn smaak meer richting het origineel gaat waarmee ik absoluut geen afbreuk wil doen aan de uitvoering van Linda Valori, die staat namelijk als een huis.
Label eigenaar, songwriter en producer Don Robey is een ‘naam’ in de pop en R&B wereld, hij heeft enkele wereldkrakers geschreven en om je daaraan te wagen moet je wel van goeden huize komen.

‘I Smell Trouble’ is zo’n nummer dat van een muzikant het uiterste vergt. In de huidige uitvoering van Linda Valori met daarop een gitaarsolo van Mike Wheeler mag je zeker groots betitelen. Alles haalt ze uit de kast om haar uitvoering tot een juweel te maken en dat lukt haar ook. Mij weet ze daarmee in ieder geval te imponeren en komt een treetje hoger op mijn kwaliteitstrap.
Met het met gospel doorspekte ‘If I Can’t Have You’ wordt het album op een voorbeeldige wijze afgesloten. En kan ik concluderen dat Linda Valori een ‘up-coming’ artieste is die het zeker in deze muziekstijl gaat maken. Met “Days Like This” heeft ze een gooi gedaan naar faam in de soul en blueswereld.