logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Until Better Times - Leif de Leeuw Band
Continental Europe

Tekst: Paul Scholman

Leif-de-leeuwLeif de Leeuw, ik zie het jochie nog staan als tiener in het inmiddels ter ziele zijnde café Wallies bij ons in het dorp Harmelen, waar uitbater Vinnie destijds een, soms ingefluisterde, neus had voor aanstormend talent, maar waar Leif, naast Sonny Hunt met in de begeleiding The Dirty White Boys, naam maakte in Nederland. Leif heeft mede daarmee meteen het kaartje bluesgitarist opgespeld gekregen en dat blijkt een hardnekkig speldje te zijn. Sterker nog, hij heeft er zelfs enkele prijzen mee in de wacht gesleept als “Best Band 2015” tijdens de European Blues Awards, maar hij won via The Dutch Bluesfoundation een aantal jaar geleden (2014) The Dutch Blues Challenge, waar hij in het jaar erop in januari naar Memphis mocht om Nederland te vertegenwoordigen op International Blues Challenge. En nog wat eervolle vermeldingen. Ik vrees dat daarin het eind nog niet in zicht is. Leif (en band) ontwikkelt zich nog steeds en bij het horen van de eerste klanken van deze cd “Until Better Times” kunnen we meteen al die conclusie doortrekken.

Met openingsnummer ‘All Coming Back’ komt zangeres Britt Jansen binnen als een heuse rockbitch. Ergens heb ik altijd gedacht “kom eens uit de kast, knal er eens in”. “Nou hier is ze dan”, is mijn reactie daarop. Meteen stevig op de plaat gezet dus. Uiteraard geholpen door een stevige rockerige sound van Leif, maar ook door een ronkende Hammond die Willem ’t Hart (o.a. Funky Organizers) heeft ingespeeld maakt het geheel tot een volwassen plaat. En niet vergeten haar eigen inbreng op de Fender. Producer Jasper Ras heeft hier en daar wat percussie toegevoegd, waarmee meteen de additional musicians benoemd zijn. Waar lijkt het op hoor ik u vragen? Nergens op, zeg flauw. Een eigen sound wellicht met vooral de invloeden van Leif zelf, maar zeker ook Southern en Rock invloeden kent. Veel is al gespeeld, maar toch origineel, heeft zijn eigen smoel door de herkenbare stem van zangeres Britt Jansen.

Deze plaat heeft een volwassen geluid. Rockerig en meer. Verwacht geen blues, just rock, Southern rock invloeden, soms een ballad, best afwisselend, en ik denk dat deze ‘omslag’ wel eens goed kan uitpakken voor deze band, ‘Until Better Times’ nu zijn aangebroken? De muziek op deze plaat is wat meer op Britt haar capaciteiten gebouwd naar mijn mening. Ik vind wel dat ze wat meer aan haar podiumpresentatie moet doen, alhoewel ik erbij moet zeggen dat ik het afgelopen jaar Leif niet gezien heb. Wellicht helpt deze plaat haar daarbij. Al is het maar dat ik mij verplicht voel om zelf weer eens een kijkje te gaan nemen.

Leif de Leeuw – Guitar and Pedal Steel
Britt Jansen – Vocals And Guitar
Tim Koning – Drums and Percussion
Boris Oud – Bass Guitar and Double Bass

Tracklist:

 1. All Coming Back
 2. Listen Here People
 3. Until Better Times
 4. Getting Older
 5. Thank You
 6. Mr. Hangman
 7. Doing It Alright
 8. Afraid To Fly
 9. Taking All My Time
 10. Be Loyal
 11. Dysphoria