logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Throw Away Your Blues – Kyla Brox
Pigskin Records

Tekst: Wil Wijnhoven

KylaOoit gehoord van Kyla Brox? Tot voor een jaar geleden had ik er nooit van gehoord tot dat een kameraad en collega-fotograaf/radiopresentator er mee op de proppen kwam. Hij had deze dame al live aan het werk gezien op onder meer het festival in het Luxemburgse Gouvy.  Voor mij eigenlijk niet meer dan van: ‘Oké, ik laat me verrassen. Het heeft een jaar geduurd voordat de verrassing in de brievenbus ligt. Het album van Kyla Brox, opgenomen bij Jan Kisjes in Dalfsen en met de titel: “Throw Away Your Blues”. Iets dat ik na het beluisteren van het album dus zeker niet ga doen.

Alhoewel ik wel moet bekennen dat ik fronsend de intro van het openingsnummer ‘If You See Him’ beluister. Dat klinkt naar gospel dat zichverder zich ontwikkeld tot een mix van blues en soul en komt warm binnen.
Bij ‘Lifting The Blues’ hoor ik een heel ‘kleine’ stem bijna breekbaar en teer maar toch ook weer krachtig en soulvol. Mooi ingetogen gitaarspel begeleiden haar daarbij en dat levert een heel mooi stukje muziek op. Blues met een gouden randje zo durf ik het te omschrijven en tegelijkertijd verwijt ik mezelf dat ik niet eerder de moeite heb genomen om meer van deze zangeres te weten te komen.
Nou loop ik niet weg met ‘blues’-zangeressen, er zijn maar heel weinig zangeressen in de blues die mij weten te raken met hun stem. Kyla is een van die dames die het lukt om mij te overtuigen.  Een goede band met muzikanten om haar heen verzameld, goede en sterke zelf geschreven songs en daarbij een buitengewoon fraai stemgeluid waarmee je alle kanten uit kunt. Of ze nu krachtig zingt op ‘Beautiful Day’ of heel zwoel uit de hoek komt bij het passende nummer ‘When We’re Alone’.
‘Run Our Home’ is een nummer waaraan ik moet wennen, dat heeft te maken met de jazz invloeden die nog versterkt worden door de dwarsfluit in het nummer. Dat geeft dit nummer een bepaalde sfeer mee die me doet denken aan een achteraf gelegen rokerig jazz café.
Grappig gevonden vind ik de intro bij ‘Ain’t Got Time’ een telefoonbeantwoorder die het uptempo nummer inluidt en gaande weg iets country-achtigs heeft maar dat komt hoofdzakelijk door het gitaarspel.
‘Song For The Lonely’ is een heel ingetogen en zwoel nummer dat opgevolgd wordt door het met meer blues doordrenkte en pittige ‘Loving’ Your Home’. Na het zwoele stemgeluid van het vorige nummer is dit weer zo’n opleving die je wakker schudt, in positieve zin bedoeld. En nog bluezier klinkt ‘Honest Blues’ hier laat ze iets meer haar blues kant horen en die is sterk.
Met het uiterst emotioneel gezongen ‘I Will Love You More’ besluit ze het album. Zoals zij deze track zingt leef je gewoon mee met haar verhaal. Het klinkt heel overtuigend en heavy.

“Throw Away Your Blues” is een album als je houdt van blues met een zwoel tintje en hier en daar nog aangedikt met intens en ‘kleine’ gezongen nummers die door enkele muzikale stijlen zijn beïnvloed.
Van haar stem ben ik overtuigd en van haar schrijverskwaliteiten ook ik zou ze nu ook weleens live aan het werk willen zien en horen. Benieuwd wat dat gaat brengen. Nu kan ik in ieder geval vooruit met dit album.