logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Royal Ten - King Of The World
KOTW

Tekst: Paul Scholman

Sinds de oprichting in 2012 is ‘King Of The World’ een begrip geworden in de binnen- en buitenlandse roots & blues scene. Met de komst van Stef Delbaere op gitaar (2018) en de CD “Connected” (2019) is deze status nog eens stevig bevestigd.

Ze hebben tijdens de Coronapandemie niet stil gezeten, hebben nieuw materiaal geschreven voor een verse plaat, hun zesde, en dus de opgelegde wachttijd nuttig besteed. Na de aderlating van het vertrek van Erwin Java en Fokke de Jong die met de voeten meer in de blues-klei staan dan de opvolgers Marlon Pichel en Stef Delbaere die meer blues/rock aan de kont hebben hangen.
2022 is het jaar van het tienjarig jubileum van KOTW, dus een mooie kroon op het werk. Je kan ‘Royal Ten’ ook nog interpreteren als 10e album, maar dat zal dan de gratis suggestie uit mijn koker zijn, over nog eens vier platen: Royal Ten II. Maar zal dan wellicht weer tot verwarring leiden dat men denkt dat het vierde lustrum is aangebroken. Laten we hopen dat dan ooit mee te mogen maken.

Met Stef Delbaere heeft KOTW een heel ander soort gitarist in de gelederen. Hij wordt door Gitarist Magazine tot de top van de beste blues/rock gitaristen uit de Benelux gerekend. Govert van de Kolm en Ruud Weber sleepten respectievelijk beste toetsenist en beste bassist in de wacht, als ook beste band. Ook beste drummer werd hun deel maar Marlon Pichel heeft dan nog wat te bewijzen om dat te evenaren. Echter, blues is geen wedstrijd, geen enkele stroming eigenlijk.
Stef Delbaere claimt een wat prominentere rol, door meer op de voorgrond te acteren, in ieder geval op het podium, en produceert vooral een ander geluid dan Erwin Java die wat meer ingetogen speelt. Daarnaast, met zanger Marlon Pichel achter de drumkit en ook microfoon kunnen we wel zeggen dat de sound de afgelopen drie jaar behoorlijk op de schop is gegaan en eigenlijk een complete metamorfose heeft ondergaan. Het is wat ‘bluesrockeriger’ geworden, maar de bluesy invloeden zijn natuurlijk ontegenzeggelijk nog altijd aanwezig.

Voldoende over het verleden gezegd hebbende kunnen we vaststellen dat deze plaat een mooie aaneengeregen reeks songs zijn die in elkaar over vloeien en allemaal uit eigen pen. Iedereen heeft zijn bijdrage geleverd Niemand is belangrijker dan de band en niemand claimt een prominente rol. Een prima afwisselende plaat met zang van Marlon, Ruud en Govert. Het gaat van uptempo naar meer slowblues met niemand meer dan de ingezetenen van ‘King Of Te World’. Met deze plaat kunnen de heren het land in als opvolger van ‘Connect’, de vorige plaat in deze bezetting.
Wat mij betreft plakken ze er nog minimaal tien jaar aan vast: ‘Royal Ten’.

https://www.kingoftheworld.eu/
https://www.facebook.com/kingoftheworldblues
https://www.instagram.com/kotwblues
https://www.youtube.com/user/KingoftheWorldBlues

Ruud Weber - zang/bas
Stef Delbaere - gitaar
Govert van der Kolm - toetsen/zang
Marlon Pichel – zang

 1. Pressure
 2. Money Talks
 3. Soulserchin’
 4. Someone Like You
 5. Time To Say Bye Bye
 6. Unsung Heroes
 7. Eyes Of A Child
 8. Judgement Day
 9. Love Motel
 10. Run Run Run
 11. Let It Roll