logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

She Put The Voodoo On Me – Khalif Wailin’ Walter 
(DAMNYALLJAMN 03)

Tekst: Harm Lutke

Khalif-Wailin-WalterEnkele jaren geleden rukte Khalif Wailin’ Walter zich los uit de kudde bluesmuzikanten, die avond aan avond dezelfde traditionals dienden te spelen om voornamelijk toeristen te behagen in zijn hometown Chicago. Voor zijn eigen muziek bleef maar weinig ruimte over, dus trok hij naar Europa en dat was een goede beslissing want aan de andere kant van de oceaan krijgt zijn muziek de aandacht die het verdiend. De sympathieke, goedlachse gedreadlockte lobbes streek neer in het Duitse Essen, waar hij negen maanden per jaar verblijft. Daar stelde hij zijn eigen band samen, die momenteel bestaat uit Alex Lex op drums, Daniel Hopf op bas en Mo Fuhrhop -bekend van de Henrik Freishlader Band- op Hammond B-3.

 “She Put The Voodoo On Me” is inmiddels al de derde cd die de neef van Carl Weathersby aflevert. Een cd die rijkelijk gevuld is met “Supercalifunkin' bluesy grooves”, zoals Khalif  zijn muziek noemt.
Wat dat inhoud wordt al meteen bij het openingsnummer duidelijk. “Let ‘em In” zou je een vernieuwende blues kunnen noemen, overgoten met een flinke scheut funk. Dat funksausje is zo’n beetje het handelsmerk van Khalif geworden, het is zijn manier van musiceren.

 In dit eerste nummer pakt “Mr. Mo” meteen goed uit met een stevige Hammond solo waarna Khalif hem aflost en hem op gitaar probeert te overtreffen. Boney Fields - trompet en Tommy Schneller - saxofoon die als gast muzikanten ingehuurd zijn, bollen hun wangen en zorgen voor dat extra stukje soul en funk, dat nodig is voor die “Supercalifunkin' bluesy grooves”.

Khalif heeft heel wat in zijn mars en dat hoor je als hij de “Ghost Train”, een stevige Texas boogie (inclusief how-how-how), over de rails laat denderen.

In het melodieuze, bluesy “I’m Your Love Doctor” probeert Doc Walter door voortreffelijk gitaarspel vrouwelijke patiënten naar zijn praktijk te lokken. Het liefst ‘’Big-bootyed Woman” natuurlijk, want dat is toch wel het type vrouw dat Khalif’s voorkeur heeft, zoals uit de tekst van deze meestamper valt op te maken. Dit is niet het sterkste nummer, maar het heeft wel de sterkste kleefkracht en gaat niet meer uit je hoofd.
Enkele weken geleden heb ik een paar uur met Khalif doorgebracht en dit nummer in drie varianten voorbij horen komen, ’s morgens akoestisch in een radio studio, s’avonds bij de Southern Blues Night zonder Hammond begeleiding en ’s nachts deze cd versie op weg naar huis. Alle drie de uitvoeringen waren even goed en dat geeft de kracht van deze meezinger duidelijk weer.

Met “She Put The Voodoo On Me” gaat hij weer over op de funk toer en doet dat ook in mindere mate met “I Got My Own Kinda Groove”, waarin hij duidelijk maakt dat hij door velen geïnspireerd is maar toch met zijn eigen “groove” de wereld wil veroveren.
Met “stotterend” gitaarspel wordt “My Guitar & These Blues” ingezet, een heerlijke slow blues met een lang uitgesponnen gitaarsolo waarmee Khalif ook aan de Chicagoblues liefhebber tegemoet komt. Eén van de sterkste nummers, wat mij betreft.
Rijk wordt hij hier niet van als ik de tekst moet geloven in het wederom funky “ I Need A New Job (cause these blues don’t pay)”, hier in steelt een vlijmscherpe saxsolo van Tommy Schneller de show.
De blazers leveren ook weer fantastisch werk in het soulvolle “Still You Stand” met in het middenstuk het herkenbare, warme soul geluid uit de goede ouwe tijd, prachtig.

Over “Supercalifunkin' groovy” hoef ik eigenlijk niks te zeggen, de titel dekt de lading volledig. Nou vooruit dan, alweer grandioos gitaarspel! 

Het instrumentale “Du Heisst Cowlahn” (Prayer for Michael Jackson) voelt een beetje jazzy aan en is het laatste nummer van deze  prima cd, waarvoor Khalif zelf de nummers schreef en arrangeerde. Rest me nog te zeggen dat op enkele nummers Erkan Ozdemir (bas) en Lukas Kochbleck (drums) ook hun medewerking verlenen. 

“She Put The Voodoo On Me” is een mooi album geworden met veel variatie. Zeer aan te bevelen voor hen die van funky voodooachtige blues houden. Maar met nummers als ‘I’m Your Love Doctor” en “My Guitar & These Blues” ook de moeite waard voor de echte blues adepten.