logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Stand Your Ground - Julian Sas Band
Cavalier-Recordings

Tekst: Bert Lek

JSPas in het laatste nummer (8) ‘These 18 Wheels’ rockt de band.
Het begint met een langzame, maar indringende intro van Roland Bakker op de Hammond en daarna een lange haal over de pianotoetsen gevolgd door de vrolijk klinkende stem van Julian. De stuwende bas van Fotis Anagnostou en het strakke drumwerk van drummer Rob Heijne zorgen ervoor dat Julian er lekker gitaristisch op los kan. De JSB op zijn best!

Helaas zijn bijna alle andere nummers nogal rustig qua tempo en je mag het natuurlijk niet vergelijken met de voorlaatste cd Feelin’ Alive uit 2017, die knalde er een paar keer heftig op los. Een eerlijker vergelijking is met Coming Home een jaar daarvoor, toen Roland voor de eerste keer meedeed. Eigenlijk is het een voortzetting van dat album. Dus met dezelfde insteek qua spelkeuze van de band.
Hoewel zijn Hammond-spel dienend is drukt het toch een grote stempel op het geheel zoals in ‘Runnin’ For The Money’, waarin Julian in gaat over de ratrace, waar mensen heden ten dage mee te maken hebben. Een lekkere gitaarbreak valt hier de luisteraar ten deel.

Ook in ‘Don’t let Me Down’ is voor dezelfde muzikale aanpak gekozen en dat dwingt je wel tot luisteren naar de tekst. Julian heeft het thuis moeilijk omdat hij niet over zijn gevoelens kan praten.

‘Stand Your Ground’ is gelukkig een stuk heftiger met mooie uithalen op gitaar met veel wah, wah geluid en dan wordt er weer gas teruggenomen in het acht minuten durende stuk ‘Anything’, dat heerlijk subtiel begint met Julian op gitaar en welk nummer gaat over de tv-dominees, die mooie dromen verkopen of mensen angst aanjagen. Het is tijd om de waarheid te vertellen en zelf het heft in handen te nemen. Hoewel het veruit het langste stuk is van de overigens korte (40 minuten) cd, verveelt dit geen moment.
Het spel kan nog wat rustiger in ‘Howlin’ Wind’, dat gaat over het kijken naar de wilde rivier (de Lek?) in de Neder Betuwe, maar je verwacht eigenlijk, dat de band er gelijk in knalt, maar de band zet je op het verkeerde been. Langzaam maar zeker wordt er naar een “wild’ hoogtepunt gewerkt.
In de tussentijd vraagt Julian zich o.a. af wat de toekomst hem brengt en waarom iedereen zo’n haast heeft in zijn woonplaats.

Gelukkig gaat het weer wat vlotter in ‘Get On Up’, maar dat is over in ‘Tell Me Why’. Hier wordt uitgebreid stil gestaan bij een wel erg slechte droom en dat hij zo slecht behandeld wordt, waardoor hij voelt dat de grond onder zijn voeten weg zakt.
Dit jaar zit, zoals het zo mooi heet, Julian Sas 25 jaar in het vak en dat viert hij met een hele mooie cd.