logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Electracoustic - Julian Sas
Cavalier Recordings 

Tekst: Bert Lek 

The Acoustic Session. (Disc 2.) 
Eindelijk ligt de nieuwe dubbel-cd ‘Electracoustic’ van Julian Sas voor me. Een prachtige digipack voorzien van een booklet met twaalf songs. 


Nu rijst de vraag welke cd zal ik eerst beluisteren? ‘The Acoustic of The Electric Sess
ion’? Het wordt de eerste, want dan wordt de overgang niet zo groot. Het is even schrikken. Bij akoestisch denk je automatisch terug aan het bonusalbum ‘Acoustic’ uit 2002, die bij ‘Ragin’ River’ zat. Julian puur alleen met gitaar. Ditmaal met akoestische instrumenten met richtmicrofoons, piano Roland Bakker, akoestische bas Barend Courbois, percussie Lars -Erik Van Elzakker en Julian; Martin d28 National, Duolian uit 1930 en National Tricone uit 1925. “Dus meer akoestisch gaat het niet worden.” zegt Julian als ik ernaar vraag. 

De muziek is net wat vriendelijker, meer open, maar de stem van Julian is ook hier agressief in de snelle nummers, Het is alsof hij alle ellende van zich af wil schreeuwen: het verlies van bandlid Fotis, twee jaar Corona en vooral in ‘World On Fire’ over een stukje Covid-19. Nergens naar toe kunnen gaan, wat er is overgebleven van zijn dromen en verwachtingen en in ‘These Blues Are Killing Me Anyhow’ krijgt zijn baby ervanlangs. ‘Just A Song’ is niet zomaar een liedje! Julian vraagt zich af wat een eenvoudige man kan betekenen voor deze maffe wereld, waarin wij onze kinderen opvoeden met goedkope rotzooi. (Action?) 

Leuk is dat hier eerst Roland de eerste solo in het middenstuk op zich neemt en Julian daarna vrolijk op gitaar. 
Julian heeft iets met de duivel. ‘Devil At The Door’ gaat in een uptempo over een dame, die hem probeert neer te halen, liegt, enfin het bekende motto. Na twee snelle nummers is er plaats voor het langste nummer van dit album ‘Fallin’ From The Edge of The World’. Hier is Julian zielig, want hij is alleen, heeft niemand om mee te praten en niemand die ziet dat hij steeds verder verdwijnt in de zee. Ook hier komt Julian de duivel tegen, nu op de snelweg. Het nummer wordt mooi opgebouwd door Roland Bakker met zijn gevoelig piano-aanslag en de prachtige gitaarklanken die Julian tevoorschijn tovert. Het is niet alleen kommer en kwel waarover Julian zingt, hoewel in ‘Always On The Run’ het over hard werken gaat, zelfs 25 uur per dag! Naast zijn dayjob op dezelfde snelweg ook nog in de avonduren een geweldige show neerzetten. In het laatste nummer ‘Leave It Up To You’ knalt de band erop los en is dit een mooie overgang naar….

The Electric Session. (Disc1.)
Hier is er gewoon weer plaats voor het drumstel, elektrische bas, Hammond en piano “en veel Fender Telecasters, Gibsons en Patrick Koopman gitaren” zegt Julian Sas, dus gaat het er ouderwets op los. 
Lars -Erik mept er gelijk op los, terwijl Roland zijn Hammond flink op zijn donder geeft. Het is toch vreselijk jammer dat hij het niet meer ziet zitten om op te treden zonder Fotis, want Fotis tijdelijke opvolger Barend Courbois op bas levert een belangrijk aandeel op deze cd. Dit is zoals we de JSB kennen!! 
In ‘Waiting For Tomorrow’ de bekende ellende waar Julian mee zit. Niet wetend wat er in het hoofdje van zijn geliefde omgaat. Een lekker pompende en zuigende Hammond met daarover heen een flinke gitaar. Even rust in ‘Liberation’, maar wel een aanklacht richting de verkoper. “Wat verkoop je eigenlijk?” Heerlijk gaat het gitaargeluid op en neer net als de Hammond. ‘Coming Your Way’, een lekker uptempo-nummer met een hoofdrol voor de gitaar! 
Nog maar een nummer over het harde leven in ‘These Days’, met in de hoofdrollen de piano en de Hammond en natuurlijk de gitaar! In ‘I Will Carry You’ geeft Julian een handreiking aan zijn geliefde wanneer zij in de put zit. 
De akoestische nummers duren net iets korter dan de elektrische. 
Je dient de twee cd’s niet met elkaar te vergelijken. 
Beiden zijn juweeltjes. 

Electracoustic komt uit op 4 maart 2022 als 3 LP set (gelimiteerde oplage) en 2 CD set.
  1. World On Fire.
  2. Waiting For Tomorrow.
  3. These Blues Are Killing Me Anyhow.
  4. Liberation.
  5. Just A Song.
  6. Devil At The Door.
  7. Coming Your Way.
  8. Fallin’ From The Edge Of The World.
  9. These Days.
10. I Will Carry You.
11. Always On The Run.
12. Leave It Up To You.

JULIAN SAS – ELECTRACOUSTIC TOUR MAART 2022.
  4 De Boerderij Zoetermeer (CD presentatie)
12 Poppodium Peppel Zeist
13 Gouden Leeuw Dongen
18 Metropool Hengelo
19 Het Bolwerk Sneek
26 De Pul Uden
27 Het Patronaat Haarlem
31 Mezz Breda
Voor meer concertdata, kijk op www.juliansas.com