logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

The Soul Of A Bluesman – John Primer
(Blues House Productions)

Tekst: Bert Lek

john primerVol verwachting gaat de cd in de computer, die aangeeft dat dit product van twaalf nummers 62 minuten duurt. Nergens staat wie de componisten zijn van de nummers en dat is een gemis net als de teksten, die maken het vaak duidelijk wat de muzikant zingt.

Het album is helaas geen stampende Chicago-blues geworden, wat je verwacht wanneer je weer het geweldige optreden in 2018 van John en zijn band voor de geest haalt in J.J.’s Music House te Zoetermeer.
De band bestaat uit Steve Bell, harmonica, Lenny Media, drums en Ronnie Hicks, keyboard en hierbij de gasten Chuck-A-Luck, bas en Billy Flynn, gitaar. De laatste kan helaas geen stempel op dit project drukken. Geen gitaarduel met John of een mooie gitaarsolo van hemzelf. Helemaal niks.
Een aantal zeer bekende songs kom je tegen, o.a. Slip Away’, ‘Help Me Trough The Day’, ‘Stagger Lee’ en ‘Members Only’.
Geen enkele song kan John beter maken en dat is geen wonder wanneer je de uitvoeringen kent van bijvoorbeeld Bobby Bland (‘Members’) of Clarence Carter (‘Slip Away’).
Het album begint met ‘Slip Away’ en komt moeizaam op gang. Normaal knalt het eerste nummer uit de luidspeaker om je bij de kladden te pakken om verder te luisteren.

Het pianospel van Ronnie zorgt er voor dat pas bij het vierde nummer ‘You Shouldn’t Tell A Lie’ het album een beetje begint de stampen, maar dat is gelijk over bij het volgende eigen nummer ‘Nothing Takes The Place of You’ met de harmonica van Steve op de voorgrond en een mini bijdrage van dochter Allya, die op het einde roept “We love you daddy with all our heart and soul“. Of dat nu zo nodig is?
‘Please don’t Leave’ kabbelt lekker voort zonder dat het spannend wordt. In ‘Get Your money where You Spend Your Time’ (Bobby Bland) is er een hoofdrol weggelegd voor saxofonist Charlie en weer de harmonica van Steve, die braaf een deuntje blazen.
Rainy Night in Georgia (Brook Benton) is het minste nummer van deze cd. De stem van John leent zich hier niet voor en het peil zakt hierdoor naar een slecht nachtclub-niveau.
Eindelijk weer heerlijke Chicago deunen in ‘Meet Me In The Park’, die aan de hoogtij dagen doet denken van Muddy Waters met John in een heerlijke slide solo.

Gelukkig wordt er in een uptempo afgesloten met It’s Still Got The Blues (B.B.King). Een lekker in het gehoor liggend nummer.
Het is een soul blues album van John geworden, daar is hij in zekere mate in geslaagd met de keuze van de nummers, maar de volgende keer graag weer een oerdegelijk Chicago blues album en dan het liefst live, want dan is hij op zijn best.

1. SLIPAWAY
2. HELP ME THROUGH THE DAY
3. MEET ME IN THE MORNING
4. YOU SHOULDN'T TELL A LIE
5. NOTHING TAKES THE PLACE OF YOU
6. STAGGER LEE
7. PLEASE DON'T LEAVE ME BABY
8. GET YOUR MONEY WHERE YOU SPEND YOUR TIME
9. RAINY NIGHT IN GEORGIA
10. MEET ME IN THE PARK
11. MEMBERS ONLY
12. STILL CALLED THE BLUES