logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

The Edge – John F. Klaver Band
(DMI Records)

Tekst: Wil Wijnhoven

John-F-KlaverNa het verschijnen van de albums: “Coming Back For More” in 2011; “Wheels in Motion” in 2012 en het winnen van de Dutch Blues Challenge in 2011 en 2013 mogen we ons nu verheugen op het derde album van de John F. Klaver Band. Het zilveren schijfje heeft al titel meegekregen:  “The Edge”.

De technisch perfecte gitarist John F. Klaver pakt naar mijn gevoel met deze release steviger uit. En ook nu weer vormt de basis zijn gitaarspel en de Hammond. Maar ook de fantastische zangeres Wies Ingwersen op bijvoorbeeld de openingstrack  ‘You Make Me Feel So Alive’ voegt een dimensie aan drie nummers toe.

Wat er volgt is een mix van blues, bluesrock, blues-jazz als ik het zo mag noemen. Gewoonweg swingend werk dat afgewisseld wordt met stevig werk waarbij het gitaarspel zo nu en dan er nog eens extra uitgelicht wordt zoals op ‘Just For Kicks’.

Op het album horen we aan de Hammond afwisselend Bob Fridzema (o.a. King King) en Pascal Lanslots (o.a. Phil Bee’s Freedom). Of je het merkt? Laat ik het zo zeggen, ik moet op het hoesje kijken wie de toetsen voor zijn rekening neemt. Het enige verschil dat voor mij hoorbaar is ligt aan het type nummer.
Maar ook John kan heel klein spelen zoals op: ‘When Everything Falls’ alleen dat pakt me niet zo als het vorige nummer ‘Save Me’. De intro daarop van bassiste Iris Sigtermans is bijzonder strak en dan bemoeit John (op positieve wijze) zich ermee en ontwikkeld er zich naar het einde toe een spannend en stevig slot. Een mooie opbouw van dit nummer  en heel mooi gecomponeerd.
Overigens van de dertien nummers die op het album staan zijn er twaalf van eigen hand en komen we ‘Maydell’ van John Mayall als enige cover tegen. 

Efraim Trujillo op saxofoon komt heel duidelijk naar voren op ‘Make It So’ een combinatie van blues, jazz en een vleugje fusion en soul naar mijn idee. Maar wel een hele mooie mix. Fraai dat iemand de capaciteit heeft om zoiets te schrijven.
Een nummer dat mij wel raakt heet: ‘Kempner Woman’, dat begint al met de titel die me aan een Duitse stad doet denken. Maar vooral het gitaarspel in combinatie met de Hammond van Bob Lanslots maken van dit nummer een pareltje. Hier worden kwaliteiten aangesproken die ten volle benut worden.

En nu wordt het spannend… John Mayall’s  ‘Maydell’, of eigenlijk liever gezegd een nummer van Warren Haynes. Klinkt lekker smeuïg en vet maar niet zo stevig als het origineel.  Of dat een verschil maakt? Nee, dat vind ik niet bij de uitvoering van John klinkt het meer precies als ik dat zo mag uitdrukken. Hier kun je duidelijk waarnemen dat John een technische speler is. Gewoon het maximale uit zijn talent peuren en dat in je spel verwerken.

“Heartful Of Blues” is een rasecht bluesnummer met als gast harpspeler Boy Vielvoye (Sugarboy). En dat is nu echt een nummer dat mij volledig inpakt volvette blues dat tot in de puntjes van je tenen kruipt. Heerlijk.

“The Edge” is voor mij het meest geslaagde album van John F. Klaver Band. Niet dat de andere daarmee minder zijn, verre van dat. Maar dit album klinkt zo volwassen en uitgewerkt. John F Klaver is tot volledige wasdom gekomen zou ik bijna willen zeggen. Nu nog een beetje meer spirit op het podium zoals ik al gezien heb bij Phil Bee’s Freedom en het komt voor de bakker. Talent en kwaliteit genoeg in huis getuige “The Edge”.