logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Both Sides Of The Sky - Jimi Hendrix

Tekst: Bert Lek

JimiDoor de enorme reclamecampagnes, aandacht met grote artikelen in de nationale kranten en tijdschriften waren mijn verwachtingen erg hoog gespannen. Helaas is dit maar voor een gedeelte waar geworden. Dertien nummers vormen de cd, die tesamen 65 minuten duren.


De studio-opnamen behelzen de periode 1968 (2), 1969 (9) en 1970 (2), waarvan de meesten met zijn Band of Gypsys, begeleiders Billy Cox op bas en Buddy Miles achter de drums.
Alleen ’Hear My Train A Comin’ in een krachtige elektrische uitvoering met Mitch Mitchell op drums en Noel Redding op bas.
Het is wrang om te constateren dat alleen Billy Cox nog onder ons is van al zijn vaste begeleiders.

Het album bevat drie instrumentale nummers: Jungle, Sweet Angel en Cherokee Mist. De eerste twee nummers moet je zien als opwarmers in de studio, die nog geen vier minuten duren. De laatste duurt zeven minuten en laat Jimi niet onverdienstelijk op de sitar horen. Er worden tien nummers opgevoerd nadat ze voor het eerst na bijna vijftig jaar het levenslicht zagen, maar dat is slechts ten dele waar. Steppin’ Stone stond al op het album War Heroes, Lover Man op Blue Wild Angel (Isle of Wight 1970) Power Of Soul op Band Of Gypsys en Cherokee Mist in de paarse Box The Jimi Hendrix Experience (cd 4).

De weinige verschillen zijn dat ze eerder live zijn opgenomen of op een andere datum in de studio met andere begeleiders. Enkele nummers die ik niet heb terug kunnen vinden op officiĆ«le uitgaven zijn een prachtige uitvoering van Mannish Boy, waar Jimi ook maar I’m A Man aanhaalt in zijn tekst. Het gitaarwerk van hem doet denken aan de dagen dat hij optrad en opnam met Curtis Knight.

$20 Fine en Woodstock, waarop Stephen Stills van Crosby, Stills & Young de vocalen en het orgelwerk voor zijn rekening neemt, zijn de minste stukken van dit album vanwege de zwakke stem van Stills. Van Lover Man zijn betere live uitvoeringen te verkrijgen.
Een ander hoogtepunt is Things I Used To Do, een nummer van Eddie Jones a.k. Guitar Slim met een geweldige Johnny Winter op slide. Ook niet verkeerd is Georgia Blues met Lonnie Youngblood als zanger en saxofonist. Het is een echt jamnummer, dat veel weg heeft van Have You Ever Been Mistreated. Send My Love To Linda komt langzaam op gang, maar daarna gaat Jimi lekker op zijn gitaar los.

Je kunt concluderen dat het allemaal niet nieuw is, maar wel anders.
Een pluim gaat uit naar producer Eddie Krammer, die weer een mooie cd heeft geproduceerd. Het geluid is na al die jaren voortreffelijk op deze cd.