Up Jack Bottleneck - Cow Country Slideshow

 

Cow Country - Jack Bottleneck
Label: Eigen beheer

Tekst: Paul Scholman
Foto’s: Paul Scholman

Voor mij ligt een naar twee kanten uitklapbaar doosje met daarin de verse plaat van Jack Bottleneck. Alleen de naam al doet mij een glimlach tevoorschijn toveren, maar dat terzijde. Johan Venema, zoals hij door het ‘echte’ leven gaat zit voor mij op het podium in Breda en heeft er een wereldreis opzitten, met een knie waar een botsplinter in los zit. Te lang door gelopen is zijn verklaring, maar ook door tien jaar lang dakdekkerswerk en nog wat zware beroepen te hebben uitgeoefend.

Jack zijn stem is klinkt rauw, zanderig, schuurt, maar ook krachtig en vol overtuiging en lijkt met een flink aantal flesjes whisky overgoten. Op het programma staat dat deze band uit NL, Friesland om precies te zijn, komt, maar daar kun je met gemak USA van maken. Zijn stem klinkt bepaald niet Fries, en de muziek al helemaal niet.
Jack dus, afkomstig, uit het voor mij ‘Hoge Noorden’ Friesland, kent het klappen van de zweep. Hij ontworsteld zich uit een mindere periode en deze plaat ‘Cow Country’ zal hem daar ongetwijfeld bij helpen. De basis, zoals dat zo mooi omschreven wordt, ligt dicht bij de blues, bluegrass, country blues en Americana.

Sinds 2019 speelt Jack met een vaste bezetting: Rob Taekema op bass; Herman Frank als solo gitarist en Johannes Blanksma op de drums. Dit trio naast Bottleneck heb een hun sporen zeker verdiend: Rob Taekema was ooit de zanger/gitarist van de band ‘Fruitcake’. Deelde het podium met Marcus Miller, Herman Brood, Jango Edwards, Jan Akkerman, Michel LeGrand (Vitesse). Begeleidde o.a. Ramses Shaffy, Brood, Trini Lopez, en vele anderen. Herman Frank begon op 13 jarige leeftijd klassiek gitaar te spelen. Maakte de ommezwaai naar elektrische gitaar en het spelen in bands. Hij werkte samen met Ted Oberg (Livin Blues), Frank Kraaijeveld (Bintangs), Erwin Java, en de inmiddels overleden locale rock and roll held Jan Giro. Johannes Blanksma studeerde drums en piano aan het Rotterdamse conservatorium. Speelde op jonge leeftijd in allerlei bands, zoals het uit Los Angeles afkomstige funkband ‘Future’. Speelde ook mee op verschillende albums van ‘Fruitcake’ en toerde met deze band mee in Japan in ‘84. Johannes was een van de medeoprichters van de Novo-band. (‘You’re Gonna Be Mine’) die verschillende platen uitbracht. Speelde jarenlang bij ‘Roadhouse’. Toerde met Rob en Herman in het powertrio Taek! Kortom een band die staat, en dat laten ze horen op ‘Cow Country’!

De negen covers in het jasje van Jack Bottleneck staan als een huis. Ik noem alleen al ‘Loanshark Blues’ van Rory Gallagher, maar ook het meeslepende ‘Blind Love’ van Tom Waits, om maar even de meest in het oog springende nummers te benoemen. De overigen doen er echter zeker niet voor onder. Het titelnummer ‘Cow Country’ komt van de hand van Rob Taekema. Een uitstekende, afwisselende plaat heeft De heer Bottleneck met zijn kompanen op de mat gelegd met verrassende nummers gekozen uit de brede Amerikaanse Rootsmuziek. 

De plaat had ik al gehoord en live klinkt het minstens zo meeslepend. Ik heb er een paar foto’s bij geplaatst om een indruk te geven van deze band. Jack Bottleneck

 

Jack Bottleneck-4
Jack Bottleneck-3
Jack Bottleneck-2
Jack Bottleneck
Jack Bottleneck-5
Jack Bottleneck-6
Jack Bottleneck-7
Jack Bottleneck-8
Jack Bottleneck-9
Jack Bottleneck-10
Jack Bottleneck-12
Jack Bottleneck-11
Jack Bottleneck-13
Jack Bottleneck-15
Jack Bottleneck-14
Jack Bottleneck-16
Jack Bottleneck-17
Jack Bottleneck-19
Jack Bottleneck-18
Jack Bottleneck-21
Jack Bottleneck-20
Jack Bottleneck-25
Jack Bottleneck-24
Jack Bottleneck-22
Jack Bottleneck-23
Jack Bottleneck-26

  button-home button-gastenboek button-recensies  

Totaal aantal foto's: 26 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help