logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

This River - JJ Grey en Mofro
(V2 records VVNL24432P)

Tekst: Huub Houben

jj-grey-and-mofroDoorgaans ben ik niet zo van het singer/songwriter genre, en toen me gevraagd werd om de nieuwe CD van JJ Grey & Mofro eens te beluisteren en mijn mening hierover op papier te zetten, was ik niet erg enthousiast, het was tenslotte niet echt mijn ding. Maar je hebt van die dagen dat je onmiddellijk gelogenstraft wordt, en gelukkig maar.  Bij het beluisteren van “This River” werd me duidelijk waarom  JJ Grey uit Jacksonville is al een grote meneer in Amerika is en al met  vele grote mannen op de grote podia stond.

De band toert  in Europa deze zomer (Ribs & Blues in Raalte, North Sea Jazz in Rotterdam, Bospop in Weert)  en kan met zijn 7de CD “This River” wel eens voor de grote doorbraak gaan zorgen in Europa. Want hij leverde met producer Dan Prothero een CD af die geen moment verveeld en jong en oud zal aanspreken!  Iets wat niet iedere artiest kan zeggen.

En mij heeft hij dus ook weten te overtuigen ondanks mijn scepsis vooraf. Vanaf het eerste nummer wordt je meegenomen door de vlotte dampende stampende funky soul  mix die je voorgeschoteld krijgt. Een rockende band met blazers maar met vooral de warme, rauwe stem van JJ Grey zelf.
En het mag gezegd worden, zijn stem past bij elke stijl die opgediend wordt,  en dat zijn er nogal wat. Het openingsnummer heeft iets jeugdig over zich, vooral funky maar heeft ook iets “rap” in zich. Deze funky inslag komt ook sterk terug op “Florabama”. Afwisseling te over,  het rauwere “Somebody Else” en “99 Shades of Crazey” wordt afgewisseld met het rustige,” Tame a Wild One”  . “The Ballad of Larry Webb” is dus echt een prachtige ballad met fraai trompet en slide-werk.

Maar ook heeft JJ Grey de “soul” in huis op “Standing on the Edge” om aan de achterkant van de CD alle remmen los te gooien op “Harp en Drums”. Deze titel zet je enigszins op het verkeerde been want het zijn niet alleen de harp en de drums die je te horen krijgt. Ieder lid uit de zeskoppige band van JJ Grey krijgt hier volop de kans om zich etaleren en die grijpen ze dan ook met beide handen aan.  Dat de CD live opgenomen is in de studio geeft vooral dit nummer een extra boost.

9 Van de 10  nummers kwamen uit de pen van JJ Grey zelf , teksten over de problemen in het leven waar we mee te maken krijgen en die we ons zelf ook nog eens meestal aandoen. Als afsluiter had hij dan ook geen beter nummer kunnen kiezen dan het titelnummer “This River ” over de wanhoop in iemands leven. Dat hij deze emotie zo  goed overbrengen op CD is uiterst knap, bijna voelbaar zelfs. Dat belooft wat voor de live optredens die er aan staan te komen!

JJ Grey & Mofro heeft mij weten te overtuigen maar vooral weten te verrassen!!!