logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Ian Siegal – All The Rage
CD / Label: Nugene Records NUG1801
Tekst: Paul Scholman

ian siegal“Ik ben blij u te kunnen vertellen dat de band en ik zal op tournee gaan met een nieuw album in 2018. De nieuwe cd:  All The Rage genaamd met release datum op 16 maart en de tour start in het Verenigd Koninkrijk op 11 april. Vervolgens zullen we begin mei de cd presenteren in Nederland en de andere Europese landen”.

“Dit is het eerste studioalbum dat ik heb gedaan met Dusty Ciggaar, Danny Van ‘t Hoff en Raphael Schwiddessen. Heeft vier jaar geduurd om deze plaat af te krijgen! Mijn goede vriend en duo partner Jimbo Mathus kwam over uit de VS voor het produceren van het album, dat we in Amsterdam hebben opgenomen. Ik heb altijd grote bewondering gehad voor Jimbo. Hij hielp het geluid vorm te geven in de sfeer van Buddy Guy's ‘Sweet Tea’ album. Hoewel we beiden een zeer verschillende productie-stijl hanteren zijn we er in mijn ogen in geslaagd er een samenhangend geheel van te maken. Onze opdracht een wat rauwe plaat te maken zijn we wel in geslaagd denk ik. De jongens hebben fantastisch werk geleverd. Door de samenwerking hebben we in die vier jaar een band gesmeed die naar ons idee terug te horen is op deze plaat. Overigens, de titel ‘All The Rage’ is een woordenspel die leidt naar de (ironische) verwijzing van de super-populaire maar (meer-dus) een reactie op het schijnbaar eindeloze onrecht in de wereld. Het huidige politieke klimaat is dan ook spannend te noemen. Ik verheug me er echt op om deze tour deze nieuwe nummers voor u te spelen”. Aldus Siegal.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een laatste jaren een haat-liefdeverhouding met de beste man heb. Ik weet wat hij kan, hij heeft fantastische platen gemaakt. Hij heeft met zijn laatste platen diverse awards in de wacht gesleept. Ik heb hem de meest fantastische optredens zien en horen geven, maar ik heb hem ook zo oer dronken op podia bezig gezien dat ik bij mezelf dacht wat gebeurd hier? Foute opmerkingen maken tegen zijn publiek, veel te vaak dezelfde setlist, dezelfde nummers spelen in een andere volgorde, dat ik dacht waaruit blijkt dat de man 13 cd’s op zijn conto heeft staan? Dan wordt het al gauw saai.
Je kan niet je laatste cd blijven presenteren, want dat gevoel heb ik de afgelopen vier jaar wel een beetje gehad met Siegal. Hij heeft dat ook niet nodig. Wellicht heb ik hem te vaak gezien, dat kan ook. Er staan een paar juweeltjes op, deze plaat met twaalf zelf gepende en daarvan enkele met anderen geschreven nummers.
De meest in het oor springende nummers zijn openingsnummer ‘Eagle Vulture’. Deze geeft een bepaalde mysterieuze sfeer en klinkt lekker zwartgallig. Overigens, is ‘All The Rage’ opgedragen aan Freddy James and Jim Dickinson. De cover is geschilderd door Ian Siegal zelf, is niet het meest opgewekte schilderij dat ik gezien heb, echter, hij heeft werk van de cover gemaakt. Het design is van Michiel Gerhardt. Mischa Den Haring doet op twee nummers mee en dat geeft altijd toegevoegde waarde. Verrassend is het nummer ‘Sailor Town’ mede geschreven door Hook Herrera.
Ik deze plaat bewust een poos op de plank laten liggen, omdat ik teveel negatieve zaken van Siegal van nabij heb gezien en onbewust meenam in het oordeel. Ian moet vooral zijn publiek serieus nemen. Zijn gedrag doet op deze plaat geen afbreuk, hij heeft een stelletje uitstekende muzikanten om zich heen verzameld die deze plaat neerzetten als een huis. Ik mag hopen dat hij de het predicaat cd-presentatie snel van de affiche verwijdert en ‘on tour’ meer gevarieerd gaat spelen. Zijn muziek verdient het.