logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Rooted In The Blues – Guy Verlinde
Dixiefrog

Tekst: Wil Wijnhoven

GuyDe Belgische blues/roots muzikant Guy Verlinde heeft het weer voor elkaar. Zijn creatieve uitspattingen hebben geleid tot zijn nieuwste release “Rooted In The Blues”. Een album vol gepent met eigen werk. En deze keer gewoon onder zijn ‘eigen’, de tijd van een artiestennaam heeft hij duidelijk achter zich gelaten.
Samen met zijn muzikale vrienden: Richard van Bergen; Patrick Cuyvers; Steven Troch; René Stock; Frederik Van den Berghe en Tiny Legs Tim heeft hij van Dixiefrog ‘carte blanche’ gekregen om dit tot stand te brengen. En daar kan de platenmaatschappij, maar ook Guy en zijn fans heel tevreden over zijn.

Een pakkend schijfje met daarop dertien eigen composities vol variatie en heerlijk weg luisteren, uptempo en slowblues volgen elkaar op. Guy is van alle markten thuis, hij neemt buiten het schrijfwerk ook de vocalen en diverse gitaarpartijen voor zijn rekening. Wat ik bovenal van hem waardeer is zijn oog voor medemuzikanten. Hij verzamelt ‘vrienden’ om zich heen die allemaal hun eigen kwaliteiten inbrengen. Zelf speelt hij ook verdienstelijk de bluesharp en slide. Maar hij laat dat nu over aan onder andere Steven Troch en Richard van Bergen.
Ik ben ook verrast door de inbreng van de Hammond, bespeeld door Patrick Cuyvers, die zo nu en dan op de voorgrond treedt, dat kun je horen op ‘Nite Trippin’ bijvoorbeeld. Dat geeft toch ook weer net iets extra’s aan een song mee.
Guy is de vriendelijkheid zelve en dat merk je ook in zijn muziek en optredens. Hier op het album proef je die vriendelijkheid en die sfeer ook degelijk. Dat maakt ‘Rooted In The Blues’ nog interessanter dan hij al is.

Zijn kenmerkende sound is al te horen op de openingstrack ‘I’ve Got You’. Dampende harp en drums vervolmaakt door zijn bijna ‘nasale’ zang zorgen voor een toffe bluessfeer. Blues zoals we het van hem kennen.
En wat te denken van ‘Soul Jivin’, de titel dekt eigenlijk al de lading en vertelt over Guys jeugd als startend muzikant.
Dan heb je nog een mooi vette boogie ‘Drivin’ Home To You’ die als derde op het album staat. Heel aanstekelijk en een compositie die je heel zeker moet overhalen om “Rooted In The Blues” keer op keer te beluisteren.
Een van de mooiste en krachtigste songs vind ik persoonlijk ‘I’d Rather Feel Lonely Tonight’. Een meesterlijke tekst die door de muziek nog extra impact krijgt. Slowblues in optima forma voor mij.
‘Winter Blues’ midden in de zomer doet je misschien fronsen, maar trek je niets aan van de titel en luister alleen naar dit uptempo werkje. Boogie met een inspirerende slide erin verwerkt klinkt heel pakkend.
Een modern bluesnummer waarvan je denkt dat het een tradional is kom je op nummer tien tegen. ‘A Whole Lot Of Lovin’, aangrijpende en triest klinkende zang en de bluesharp van Steven Troch geven je het gevoel op de ‘cotton fields’ te staan. Een geweldig mooi nummer die je gerust in een rijtje kunt plaatsen met songs van Eric Bibb.

‘Rooted In The Blues’ onderschrijf ik als een van de beste albums van Guy en daarbij wil ik totaal niets af doen aan zijn vorige releases. Maar dit klinkt wel zo volwassen en goed dat het naar mijn idee niet lang zal duren of hij breekt ook door in de landen buiten de Benelux en Duitsland, misschien wel in de States… Who Knows… maar het zou wel mooi zijn.