logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Blues With Friends – Dion
KTBA Records

Tekst: Bert Lek

DionVoor hen die zanger Dion niet kennen: in 1958 vormde hij samen met drie vrienden uit de Bronx de doo-wop groep Dion & the Belmonts. Ze hadden een hit met "I Wonder Why, hun eerste single op Laurie Records die in de zomer van 1958 het nummer 22 op de Billboard Hot 100 bereikte. Ze volgden met "No One Knows" (nr. 19) en "Don't Pity Me" (nr. 40). Hun grootste hit was "A Teenager In Love", dat de vijfde plaats in de Hot 100 bereikte.

In 1960 gingen ze uit elkaar. Dion ging verder als soloartiest. Hij liet de doo-wop achter zich en profileerde zich meer als een rock-'n-roll- en rhythm-and-blueszanger. Hij scoorde nieuwe hits in 1961 met "Lonely Teenager" en "Runaround Sue", dat hij samen met Ernie Maresca schreef. Laatstgenoemde single (Laurie Records 3110) bereikte de top van de Billboard Hot 100 in de week van 28 oktober 1961. Het bleef twee weken op nummer 1.

Terug naar het heden. Dion DiMucci (81) heeft weer een puike schijf afgeleverd.
Zijn vorige ‘Tank Full Of Blues’ van acht jaar geleden was ook al zo geweldig.
Dit is het eerste project van gitarist Joe Bonamassa op het Keeping The Blues Alive (KTBA) label.
Een rits van beroemdheden doen het bekende ‘duit’ in het blueszakje, om er maar een paar te noemen naast Joe, Jeff Beck, Samantha Fish, Billy Gibbons, Sonny Landreth, Paul Simon, Bruce Springsteen, Van Morrison en Joe Louis Walker. Veel gitaristen en iedereen is in topvorm.

Het is een album geworden van songs uit de jaren 50 met een nieuw jas zoals “Kickin’ Child” met gitarist Joe Menza, “Song for Sam Cooke” (Here in America) met zanger Paul Simon, maar ook heel veel nieuw werk van Dion in samenwerking met Mike Aquilina.
Het begint al met Joe Bonamassa, die vurig uit de startblokken komt in “Blues Comin’In”. Brian Setzer doet daar nog een schepje boven op in “Uptown Number 7”. Je verwacht natuurlijk veel gitaargepriegel van de bijdrage van Jeff Beck, maar hij houdt het erg rustig en mooi ingetogen in “Can’t Start Over Again”. Slechts het invullen van de gaatjes mag John Hammond met de harmonica doen. Het gitaarwerk moet hij hier overlaten aan Wayne Hood and Dion.
In “I Got Nothin’” is een vraag- en antwoordspel met Van Morrison, terwijl Joe Louis Walker hier de gitaarsolo heel mooi voor zijn rekening neemt. Mooi is te horen dat hier de stemmen van Dion en Vandeman op elkaar lijken.
Bam Bang Boom, dat was Dion’s gedachte in 1963 toen hij trouwde met Susan Butterfield en samen met Billy Gibbons van ZZ Top is het een leuk nummer geworden.
De slide bijdrage van Sonny Landreth in “I Got The Cure” is om de vingers erbij af te likken.
Het tweede duet is met Paul Simon “Song for Sam Cooke” (Here in America) dateert uit 1962 toen Dion met Sam Cooke allerlei avonturen in het zuiden beleefde. De film “Green Book” uit 2019 bracht Dion ertoe om hem aan anderen te laten horen. Zij raden hem aan om het toch uit te brengen.
In “What If I Told you” begint de begeleiding stevig, gitarist Samantha Fish gaat langzaam toch zeker naar een geweldig muzikaal hoogtepunt. Zonder iemand te kort te doen de beste track van deze cd.
In “Told You Once in August” keert John Hammond terug op slidegitaar samen met Rory Block op slidegitaar. Bovendien neemt zij samen met Dion de zang voor haar rekening. Een lekker ongekunsteld nummer.
Daarna weer gas erop met Stevie Van Zandt “Way Down” (I won’t Cry No More)
Op het gospel album Velvet & Steel uit 1987 staat dit nummer. Volgens Dion zijn nummers aan verandering onderhevig, dus nodigde hij Patti Scialfa als medezangeres uit en wilde Bruce Springsteen ook zijn steentje bij dragen. Het is een warme afsluiter geworden van dit geweldige album.
Nergens worden in het begeleidend boekje de andere begeleiders op bas, drums etc. genoemd. Ook zij verdienen een pluim. Net als Bob Dylan, die een aardig voorwoord doet.

Schande dat deze man nog nooit in Nederland is geweest. Het wordt hoogtijd dat de mensen van het North Sea Jazzfestival hem naar ons land halen voordat het te laat is!
 01. Blues Comin’ On with Joe Bonamassa
02. Kickin’ Child with Joe Menza
03. Uptown Number 7 with Brian Setzer
04. Can’t Start Over Again with Jeff Beck
05. My Baby Loves To Boogie with John Hammond
06. I Got Nothin’ with Van Morrison & Joe Louis Walker
07. Stumbling Blues with Jimmy & Jerry Vivino
08. Bam Bang Boom with Billy Gibbons
09. I Got The Cure with Sonny Landreth
10. Song For Sam Cooke (Here In America) with Paul Simon
11. What If I Told You with Samantha Fish
12. Told You Once In August with John Hammond & Rory Block
13. Way Down (I Won’t Cry No More) with Stevie Van Zandt
14. Hymn To Him with Patti Scialfa & Bruce Springsteen