logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Raise Your Bet - Detonics
Naked Productions

Tekst: Paul Scholman

DetonicsIk kwam op een vrijdagmiddag redelijk gesloopt en op tijd thuis na een enerverend weekje dat met werk te maken had en er een envelopje in de brievenbus hing met daarin de verse plaat van de band ‘Detonics’. Dit vijftal won twee jaar geleden de Dutch Blues Challenge en mochten in Memphis komen opdraven bij de International Blues Challenge, waar zij de halve finale haalden. Ook tijdens de Europese Blues Challenge in Denemarken ging het heren voorspoedig af met een hoge notering.

Begin 2017 komt het vijftal al met een prima live-cd op de proppen, relatief kort na de oprichting eind 2015, waarmee men laat horen dat ze sinds The Choax een paar stappen te hebben gemaakt. The Choax, de vorige band van Jeremy Aussems, Mathijs Roks en Kars van Nus werd daarmee verleden tijd. The Choax speelde zoals de naam vermoed werk van The Hoax, die toch weer bij elkaar kwamen, Red Devils en aanverwante artikelen. Sterker nog, de heren ontstegen Brabant en belanden bijna door heel Europa met dank aan de Challenge.

‘West Coast Blues’, staat er op de cover waar alle bandleden er in cartoonvorm getekend uitzien. Een roulettetafel en andere gok-attributen beelden ‘Raise Your Bet’ uit, waarvan ik denk dat de cd onder de achttien jaar niet gedraaid mag worden? Naar de details kijkend constateer ik dat de stripfiguren over dezelfde schoenen beschikken als de heren Jeremy Aussems (gitaar) Raimond De Nijs (Keys) Kars van Nus (Vocals en Harp) Mathijs Roks (Drums) en Rene Leijtens (Upright Bass). De CD natuurlijk meteen maar even in de speler gefrommeld en stilstaan is geen optie meer. Waar haal ik de energie vandaan dacht ik puffend, maar het werkt aanstekelijk. Tegensputteren heeft geen zin en langzaam word ik meegevoerd met deze plaat waar ik stiekem vrolijk van wordt.

Elf zelf gepende songs bevat deze zeer professioneel ogende cd, die hoog inzet als ik af moet gaan op de zessen en de azen op de cover als ik even verder kijk. Boogietime met ‘Can’t Get Enough’ en meer aanstekelijk pianowerk van Raimond De Nijs. Over hoog inzetten gesproken, Kars zet ook met regelmaat hoog in, waarop mij het gevoel bekruipt als hij nog hoger wil dat hij die regionen niet haalt, maar steeds mijn ongelijk bevestigt. Zo verbaast hij mij een aantal keren op deze plaat.

Dit is een plaat van het collectief en niemand verliest zich in zijn eigen ding. Je kunt gerust zeggen dat ‘Raise Your Bet’ een zeer volwassen cd is geworden, vol afwisseling, uptempo, een slow rumba-achtig nummer. Maar vooral een prima aanvulling voor de Nederblues.
Met deze plaat kan de band weer een jaar verder borduren op wat ze hebben ingezet en reeds bereikt na het stormachtige begin.

Raise Your Bet:

 1. Swing King
 2. Out Of Sight
 3. Butter Side Up
 4. She Is In Command
 5. Can’t Get Enough
 6. Bullet Through My Heart
 7. My Dad Taught Me To Rock
 8. Route 101
 9. The Rat
 10. Mr. Barber
 11. I Still Remember