logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Danielle Nicole - The Love You Bleed
Forty Below Records

Tekst: Paul Scholman

Danielle Nicole (Schnebelen) is afkomstig uit Kansas City, Missouri, heeft haar hele leven muziek gemaakt en fans in binnen- en buitenland op de eerste plaats gezet. Haar nieuwe album, The Love You Bleed op Forty Below Records, bevat twaalf nummers waarin thema's als liefde, verlies en doorzettingsvermogen worden bezongen. 

Nicole werd aanvankelijk beïnvloed door haar ouders. Ze herinnert zich dat ze haar vader bluesgitaar zag spelen en haar moeder zong met de groep Little Eva. Met haar twee broers werd ze lid van Trampled Under Foot, dat aanvankelijk populair werd in het Middenwesten van de VS. 

Danielle begon haar solocarrière bij Wolf Den (2015), en piekte op nummer 2 in de Billboard Blues-hitlijsten en daarnaast 7,5 miljoen Spotify-streams verzamelde. ‘Cry No More’ (2018) volgde, de plaat werd genomineerd voor een Grammy in de categorie ‘hedendaagse blues’ en debuteerde op nummer één in de Billboard Blues Charts. De plaat beschikt ook over meer dan 10 miljoen Spotify-streams.

Aan lovende kritieken geen gebrek. Guitar World noteerde: “Danielle Nicole heeft de harten gestolen en respect afgedwongen in de Amerikaanse bluesscene vanwege haar soulvolle, inventieve spel en zeker onvermoeibare werklust”. Blues Music Magazine schreef: "Nicole brengt het, bakt het en serveert het laaiend op een zilveren, soul-rockende schaal." De Kansas City Star tekende hert volgende op: "Blues- en soulzangers hebben de neiging om beter te worden naarmate ze ouder worden. Bettye LaVette is een van de artiesten die steeds geloofwaardiger werd naarmate ze ouder werd. Danielle Nicole lijkt in haar voetsporen te treden." De legendarische Koko Taylor komt meteen ter zake: "Dat meisje gaat tot in de puntjes!" Nicole is opgenomen in de Kansas City Hall of Fame en heeft zeven Blues Music Awards mogen ontvangen. Tot zover de lofbetuigingen.

Brandon Miller, de gitarist van de Danielle Nicole Band begon op 7 jarige leeftijd op zijn gitaar te spelen en wist meteen dat hij daarmee verder wilde, misschien voor de rest van zijn leven. Hij studeerde muziek op de middelbare school en later op de universiteit. Zijn helden waren/zijn Warren Haynes, Joe Bonamassa, Eric Clapton en Jimmy Page. Zelf wil hij ook graag muziek schrijven. Hij heeft zich verschillende stijlen eigen gemaakt als Blues, Rock, Country, Roots en Americana. Sinds hij bij de Danielle Nicole Band terecht kwam heeft Miller zelf twee platen gemaakt.  ‘LIVE at Knucklehead's" in 2017 en zijn laatste titel "Virtue and Vice”.
Het nieuwe album werd geproduceerd door Tony Braunagel (Taj Mahal, Eric Burdon, Robert Cray) en gecoproduceerd door Nicole, met mixen van John Porter (BB King, Buddy Guy, Bryan Ferry). Het hechte kwartet op de nummers bestaat uit Danielle op basgitaar en zang; Brandon Miller, elektrisch, akoestisch, pedal steel, mandoline en 12-snarige gitaar; Damon Parker, keyboards; Go-Go Ray, drums; en Stevie Blacke, viool en cello. Het schrijfwerk deed Danielle Nicole Schnebelen, en op een aantal nummer schreef Brandon Miller mee. Één nummer, ‘A Lover Is Forever’ is van Steve Goodman & Fred Knoblach.

Danielle Nicole vond bij aanvang van de opnamesessies van ‘The Love You Bleed’ al dat het een ander album moest worden dan de voorgaanden. “Het gaat vooral over de liefde, en niet over het om zeep helpen ervan”, vertelt ze.
Het openingsnummer ‘Love Of My Brain’ begint onheilspellend met een diepe drum en Danielle valt meteen maar met de deur in huis. Ze laat meteen maar even horen dat ze ingetogen, maar ook een strot van de bovenste plank op kan zetten. De gitaarsolo die er op aansluit sluipt erin, en klinkt uitstekend.
Nog een opvallend nummer dat bij mij blijft ha
ngen is ‘Head Down Low’. Klinkt lekker basic en vuig tegelijk. Beetje smerig gitaarwerk, de drummer die geen tik te veel doet, en uiterst strak zijn ding zit te doen. Een terugkerend riffje van de gitaar van Brandon Miller rijgt alles aan elkaar.